Stefanović i francuski ministar Lekornu o unapređenju saradnje u oblasti odbrane

Nebojša Stefanović je izrazio zadovoljstvo nivoom do sada ostvarene saradnje, ocenjujući da je ona sadržajna i intenzivna, posebno u vojnoekonomskoj i vojnotehničkoj oblasti.

Istakao je da Srbija u Republici Francuskoj vidi pouzdanog partnera u tom segmentu, što potvrđuje i tehničko-tehnološki obuhvat zaključenih ugovora u proteklom periodu, kao i prisustvo kompanija domaće vojne industrije na Međunarodnom sajmu vojne tehnike „Eurosatory 2022“, koji se trenutno održava u Parizu.

Srbija je takođe, naglasio je Stefanović, opredeljena da nastavi da razvija i unapređuje saradnju s drugim državama i partnerima u oblasti odbrane u skladu sa sopstvenim interesima, a u cilju jačanja nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti.

„Unapređenje odbrambene saradnje s Francuskom, u skladu sa jačanjem ukupnih bilateralnih odnosa naših zemalja koji idu konstantno uzlaznom putanjom zahvaljujući prijateljskom odnosu dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, svakako je jedan od prioriteta“, naveo je.

Dodao je da tome svakako doprinose i međusobne posete visokog nivoa i neposredni razgovori, i uputio poziv francuskom kolegi za zvaničnu posetu Srbiji.

Zahvalio je Francuskoj na snažnoj podršci Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Lekornu: Podrška Srbiji na putu evropskih integracija

Sebastijan Lekornu je izrazio zadovoljstvo zbog razvijenih odnosa dveju zemalja, kao i uverenje da će u narednom periodu doći do daljeg jačanja saradnje dva ministarstva.

Potvrdio je podršku Francuske Srbiji na putu evropskih integracija i preneo da ceni njene napore na očuvanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Lekornu je istakao je i da će Ministarstvo odbrane podržati sve dogovore i sporazume koje  resorno Ministarstvo Srbije postigne s francuskim kompanijama odbrambene industrije.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar