Stefanović: Avion koji je pao u Grčkoj prenosio naoružanje iz Srbije za Bangladeš

Ministar Nebojša Stefanović je rekao da je avion poleteo u 20.40 iz Niša. Prema njegovim rečima, vlasnik aviona je ukrajinska kompanija, a prenosio je robu naše kompanije „Valir“.

„Obraćam vam se povodom pada aviona ‘antonov 12’ na teritoriji Grčke koji je poleteo sa našeg aerodroma u Nišu. Radi se o avionu ‘antonov 12’ čiji je vlasnik firma Meridijan iz Ukrajine. Imao je znak MEM3032″, istakao je Stefanović.

Kako je istakao, svih osam članova posad je izgubilo život.

„Avion je poleteo oko 20.40 iz Niša i prevozio oko 11,5 tona proizvoda naše namenske industrije krajnjem kupcu u Bangladešu. Kupac je bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša“, kaže ministar.

Stefanović kaže da je let imao dozvolu za let od Niša, sa tehničkim sletanjem u Amanu, Rijadu, Ahmedabadu i planirano je da sleti u Daku, kao finalnu destinaciju.

„Vlasnik robe je bila privatna kompanija ‘Valir’ iz Srbije. Ovaj let je imao sve uredne dozvole, sve u skladu sa međunarodnim propisima“, istakao je Stefanović. 

Napomenuo je da su neki mediji zlonamerno spekulisali da se tim avionom prevozi naoružanje Ukrajini.

Potvrdio je da od 2016. godine nije izdata nikakva dozvola za prevoz naoružanja iz Srbije u Ukrajinu ili u Rusiju.

„Avioni kojim se transportuje ova oprema su velikog kapaciteta i njih su pre svega proizvodili bivši Sovjetski Savez, a korisnici su Rusija, Belorusija i Ukrajina. Ruski i beloruski zbog međunarodnih sankcija ne mogu da prenose naoružanje, a ukrajinski zbog situacije u toj zemlji ne mogu da se vraćaju u Ukrajinu i da tamo sleću i angažovani su širom sveta za prenos ove robe“, rekao je Stefanović.

Pojasnio je da Srbija izvozi naoružanje samo u skladu sa međunarodnim dozvolama. Očekuje ove godine i značajniji izvoz.

Na postavljeno pitanje o robi koja je bila u avionu pojasnio je da je reč o osvetljavajućim minobacačkim minama i školskim.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar