Starović za RTS: Erdogan uskoro u poseti Srbiji

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu razgovarao je u Beogradu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, sastao se sa premijerkom Anom Brnabić, kao i sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem. Nemanja Starović ističe da je reč o veoma značajnoj poseti.

„Danas je od veoma velike važnosti da održavamo jedan kontinuiran i sadržajan dijalog sa Turskom, od razumevanja da Turska svakako predstavlja najveću i najmoćniju državu Balkanskog poluostrva, prema čemu gajimo veliko poštovanje, ali isto tako zvanična Ankara gaji veliko poštovanje prema Srbiji uz razumevanje da Srbija, koja nije svakako toliko velika i moćna kao što je to Turska, ipak zauzima jednu centralnu poziciju na Balkanu“, kaže Starović.

Ističe da je nemoguće obezbediti trajan mir, stabilnost i prosperitet Balkanskog poluostrva bez dobrih odnosa Ankare i Beograda.

Naglašava da Turska sada želi da projektuje pre svega svoje ekonomsko prisustvo na Balkanu.

„Obim naše trgovinske razmene je već dostigao blizu dve milijarde dolara godišnje, što je iznos koji je izuzetno respektabilan, ali su ambicije daleko veće od toga. Mogli smo čuti o Čavušoglua juče da je plan koji je zacrtao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan da se u nekom srednjem roku ta trgovinska razmena poveća do čak pet milijardi dolara“, kaže Starović.

Naglašava i da su veoma značajna turska ulaganja u Srbiji, posebno u ona najmanje razvijena područja.

„Sve to skupa doprinosi tome da je Turska sve više zainteresovana za punu stabilizaciju i ekonomski napredak Balkana i u tome mi vidimo zajednički interes i nalazimo zajednički jezik“, dodaje.

„Intenzivno se dogovara o datumu posete Erdogana“

Starović ističe da se intenzivno dogovara o datumu posete turskog predsednika Srbiji.

„Ne mogu sada da otkrijem koji su datumi u pitanju, radi se naravno o narednih nekoliko sedmica i ukoliko ti planovi budu realizovani, a sva je prilika da hoće, Redžep Tajip Erdogan bi mogao biti prvi šef strane države koji će posetiti Beograd u drugom predsedničkom mandatu predsednika Vučića“, poručuje Starović.

Ističe da su interesi u odnosima dve države nesporni, ali da je tu važan i poseban odnos poverenja dvojice predsednika.

„Mislim da će u svakom slučaju ta veoma skora poseta predsednika Erdogana Beogradu biti itekako značajna. Očekuju nas razgovori o brojnim temama iz oblasti bilateralne ekonomske saradnje, konačno zaključivanje sporazuma kojim će biti omogućeno putovanje naših državljana sa ličnim kartama u Tursku i ministar Čavušoglu je izneo značajan podatak da će Srbija u tom momentu predstavljati samo jednu od pet država, odnosno šest jurisdikcija, sa kojima Turska ima takav režim kretanja“, naveo je Starović.

Navodi da se očekuje oko 300.000 srpskih turista u Turskoj ovog leta, a sa druge strane, broj turskih turista u Srbiji se svake godine povećava.

„Uz sva ta veoma važna pitanja bilateralne političke i ekonomske sradnje, poseta predsednika Erdogana će svakako biti dobra prilika da se porazgovara i o onim globalnim političkim i bezbednosnim temama, imajući u vidu da je Turska veoma angažovana u procesu traženja mirovnog rešenja između Rusije i Ukrajine, a da su upravo na tom mestu naše pozicije i te kako saglasne, jer se i mi zalažemo za postizanje mirovnog rešenja“, naglašava.

Kada ćemo u Tursku moći samo s ličnim kartama 

Na pitanje kada bi mogao da bude potpisan sporazum o ulasku srpskih državljana u Tursku samo s ličnim kartama, Starović kaže da su dogovori u završnim fazama i da će u nekoliko narednih sedmica, pre početka turističke sezone u punom smislu, taj režim biti uspostavljen.

Turski ministar je u Beogradu sa zvaničnicima razgovarao i o otvaranju još jednog konzularnog odeljenja i to u Nišu. Starović kaže da turske kompanije ulažu sve više u manje razvijene delove Srbije, među kojima je i južni deo zemlje, a sve je više turskih državljana koji tu stalno borave.

„Postoje realna potreba da se otvori konzularna kancelarija u trećem po veličini gradu u Srbiji, a najvećem regionalnom centru jugoistočne Srbije – Nišu. Uz servisiranje svih konzularnih potreba državljana Turske koji su na stalnom boravku, važno je i da se pruže sve vrste konzularnih usluga stotinama turskih državljana koji tranzitiraju kroz Srbiju, posebno tokom letnjih meseci. Mislim da je to jedna dobra odluka, mi se tome radujemo“, dodaje Starović.

„Izgradnja auto-puta Beograd–Sarajevo važna i u procesu pomirenja“ 

Kada je reč o infrastrukturnoj saradnji sa Turskom, pored gradnje auto-puta Beograd–Sarajevo, Starović ističe da je važna i izgradnja regionalnih saobraćajnica na prostoru jugozapadne Srbije gde turske kompanije imaju veliko učešće.

„To je od ogromnog značaja za sve građane koji žive u tom delu Srbije“, dodaje.

Ističe da je svakako najvažniji projekat izgradnja auto-puta Beograd–Sarajevo.

„Učešće turskih kompanija je nazaobilazno, finansijska konstrukacija koja je napravljena je takođe sačinjena uz pomoć Turske i nama je veoma drago što su turski investitori i turska država prepoznali koji je ne samo ekonomski potencijal i značaj te saobraćajnice, koji je nesumnjiv i od ogromnog interesa, već da postoji dodatna vrednost koja će se ogledati u procesu pomirenja“, navodi on.

Ističe da se to može porediti s inicijativom „Otvoreni Balkan“ koja je nesumnjivo donela jasne rezultate u smislu skraćenja vremena čekanja na granicama za vozače kamiona, povećanje obima trgovinske razmene, ali je donela i dodatnu komponentu da je prošlog leta čak 130.000 državljana Srbije boravilo u Albaniji na odmoru.

„Ja sam zaista ubeđen u to da kada budemo završili taj kružni auto-put Beograd–Sarajevo–Beograd da će daleko veći broj građana Srbije imati priliku i mogućnost da boravi u Sarajevu i obrnuto, ali da će izgradnja tog auto-puta više doprineti procesu pomirenja u našem regionu nego desetine projekata nevladinih organizacija koje ne želim da nipodaštavam“, zaključuje Starović.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar