Starović: Nemam velika očekivanja od sastanka u Briselu, teško će doći do promene ponašanja Kurtija

Visoki predstavnik Evropske Unije za spoljnu politiku Žozep Borelj uputio je poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju za sastanak u Briselu 18. avgusta. 

Iz Prištine su se oglasili i rekli da na sastanku neće biti razmatrane odluke o reciprocitetu za lična dokumenta i registarske tablice.

Nemanja Starović ističe da nema velikog očekivanja od sastanaka u Briselu, koji će, kaže, po svemu sudeći biti održan 19. avgusta.

„Bojim se da će teško doći do promene obrasca ponašanja koji je Aljbin Kurti uspostavio već godinu i po dana i koji se svodi na povlačenje jednostranih poteza, koji po pravilu idu na štetu interesa Srba koji žive na prostoru KiM. Po pravilu vode i destabilizaciji na terenu“, upozorio je Starović.

Dodaje i da se boji da nema nedovoljno volje predstavnika Evropske unije da tome stanu na kraj.

Jedna od stvari o kojoj bi se konačno moralo razgovarati na sastanku na najvišem nivou je, ističe, sprovođenje Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opština.

„Dobro je što smo čuli i od Borelja i Eskobara da će to biti na dnevnom redu. Ali ono što onespokojava je drugi deo izjave gospodina Borelja, u kojoj, da tako kažem pilatovski pere ruke o tome da EU ne može da natera i primora prištinsku stranu da ZSO konačno i formira“, rekao je Starović.

Misli da to nije u redu, jer EU ima ulogu garanta Briselskog sporazuma i da ne treba zaboraviti da taj sporazum predstavlja jedini krovni politički sporazum koji je zaključen između dve strane.

Podseća i da je Briselski sporazum ratifikovan u pokrajinskom parlamentu u Prištini i da je samim time stekao i zakonsku snagu, a njegovo sprovođenje, odnosno nesprovođenje se mora obuhvatiti pitanjem vladavine prava. 

„Jasna namera Kurtija da izazove eskalaciju“ 

„Moramo na svim međunarodnim adresama predstaviti tu jasnu nameru Aljbina Kurtija da svesno izazove neku vrstu eskalacije, računajući da mu geopolitičke prilike idu u korist. Aljbin Kurti veruje da može sebe da predstavi kao nekakvog malog Zelenskog, našeg predsednika Republike kao malog Putina, i da u slučaju izazivanja incidenata unapred postavi nekavu skriptovanu reakciju najmoćnijih država zapada, gde bi oni automasti stali u zaštitu Prištine“, ukazuje državni sekretar. 

Dodaje da je veliki problem da, kada se takva eskalaciji pokrene i „zapale fitilji“, da se ona i zaustavi. 

Navodi da dnevni red sastanka u Briselu još uvek nije poznat i da će se znati u narednim danima.

Ističe da je neodrživa situacija u kojoj Kurti insistira na jednostranom sprovođenju tehničkih sporazuma  a da istovremeno zaboravlja njihovu zakonsku obavezu iz Briselskog sporazuma.

„Uveren sam da oni neće moći da formiraju dnevni red po svom nahođenju i da će morati da razgovaraju o stvarima koje žele da sprovode. Mislim da je dobro što je došlo do jednomesečnog odlaganja jednostrane primene mera Prištine, čime je sprečena eskalacija“, ocenjuje Starović.

Značaj posete Selakovića Južnoj Americi 

Ministar spoljnih poslova, Nikola Selaković, noćas je bio na inauguraciji novog predsednika Kolumbije Gustava Fransiska Petra Urege. To je prvi levičarski predsednik Kolumbije. 

Starović je posebno istakao značaj posete latinoameričkim zemljama šefa diplomatije, Kubi, Kolumbiji, a narednih dana će posetiti i Kostariku i Venecuelu.

Pored bilateralnih odnosa, veoma je važna, ukazuje, poseta Bogoti, budući da ona predstavlja prethodnih dana diplomatsku prestonicu čitavog latinoameričkog sveta, pa i šire.

„Sve je to veoma važno, budući da smo se mi opredelili da za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta  KiM, borimo prevashodno na pravno-političkom planu i zbog toga nam je važno da negujemo i razvijamo odnose sa svim državama planete kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu“, zaključio je Starović.

Celo gostovanje Nemanje Starovića možete pogledati u videu. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar