Starović: Mora se preduprediti požar koji Kurti pokušava da potpali poslednjih godinu dana

Starović ističe da ono što se dešava možemo posmatrati na više nivoa. Ono što je najurgentnije je situacija sa kojom se suočavamo na prostoru Kosova i Metohije, čitav niz jednostranih mera i pokušaj njihovog nasilnog sprovođenja od strane privremenih institucija.

 

„Ocena koju smo mogli čuti pre nekoliko dana prilikom poslednjeg susreta na najvišem nivou u Briselu od strane Žozepa Borelja da se nalazimo u fazi kriznog menadžmenta oslikava situaciju u kojoj se nalazimo. Ono što je neophodno, i sa čime se nosi i predsednik Aleksandar Vučić i vlada jeste kako da sačuvamo mir i stabilnost ali i sigurnost Srba koji žive na prostoru KiM“, ocenjuje državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima iza toga dolaze sva ona politička pitanja koja su deo procesa normalizacije i kojima se takođe moramo baviti ali suštinski sada se mora preduprediti požar koji je pripremio Aljbin Kurti i koji pokušava da potpali poslednjih godinu dana.

„Mislim da je dobro što su međunarodni posrednici konačno shvatili kolika opasnost zapravo preti i da su prilikom poslednje serije sastanaka u Prištini, Kosovskoj Mitrovici i Beogradu to i imali kao glavnu misiju da preduprede taj požar koji bi mogao nastati i da se očuva mir i stabilnost. Želim da verujem da je to bila njihova glavna motivacija i ključna sadržina i poruka koku su preneli na sva tri mesta“, poručuje Nemanja Starović.

Dodaje da je jasan redosled prioriteta – mir i stabilnost, sigurnost Srba koji žive na KiM a potom potraga za kompromisnim održivim rešenjem na planu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

„Ne može biti suštinskog napretka u političkom procesu bez formiranja Zajednice srpskih opština. To je dugo na dnevnom redu, od 2013. godine i konačno čujemo međunarodne posrednike prilično jasno, specijalnog američkog predstavnika Gabrijela Eskobara, koji govori da se Zajednica srpskih opština mora formirati“, ističe Starović i dodaje da uvek moramo imati u vidu širi plan a to je da nikakvog održivog političkog rešenja ne može biti bez realizacije i sprovođenja okvirnog sporazuma iz Brisela.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar