Stano: Priština i Beograd da se uzdrže od jednostranih poteza

Peter Stano je istakao da Evropska unija (EU) obično ne komentariše procese koji se tiču drugih organizacija, kao što je Savet Evrope.

„Ono što možemo reći jeste da pozovemo obe strane da se uzdrže i spreče poteze i retoriku koji su jednostrani i mogu doprineti povećanju tenzija i zagaditi atmosferu neophodnu za put ka normalizaciji međusobnih odnosa“, poručio je Stano.

Upitan da prokomentariše potez Prištine koja je podnela aplikaciju za članstvo u Savetu Evrope, ali i oštru reakciju Beograda na to, Stano podseća da su pomirenje, dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja važni sa proces pristupnja, kao i za dijalog Beograda i Prištine.

„Naša poruka ostaje ista. EU, njene institucije i zemlje članice, pozivaju obe strane da se uzdrže od retorike i akcija koje doprinose podizanju tenzija. Očekujemo da urade sve što mogu kako bi se konstruktivno angažovali na dijalogu i rešli sva otvrena pitanja. To bi bilo na dobrobit naroda Srbije i Kosova i vodilo bi do konačnog pravnoobavezujućeg dogovora o normalizaciji odnosa“, zaključio je Stano.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar