Stano: Petković i Bisljimi u petak o tablicama, eneretici…

U Briselu dodaju da od uspešnosti razgovora glavnih pregovarača zavisi i priprema dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou kao i da se nadaju da bi do sastanka predsednika  Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija moglo da dođe tokom maja.

„Dijalog uz podršku EU biće nastavljen u petak 13. maja sastankom na nivou glavnih pregovarača u Briselu. Cilj je da se nastave diskusije o pronalaženju puta napred po brojnim pitanjima i pripremi naredni sastanak dijaloga na visokom nivou“, navodi Stano u odgovoru Tanjugu.

Na prethodnom sastanku, održanom krajem aprila, glavni pregovarači Beograda i Prištine nisu uspeli da postigu sporazum po pitanju trajnog rešenja za registrske tablice za vozila koja prelaze administrativnu liniju između KiM i Centralne Srbije.

EU, kao glavni posrednik u dijalogu, tada je ocenila da se od glavnih pregovarča „očekuje“ da o ovom pitanju postignu dogovor na „narednom sastanku“, i pozvala obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija na terenu.

Kada je reč o energetici, iz EU navode da se radi na dva energetska sporazuma, a da je usaglašavanje zajedničkog teksta sporazuma „vrlo blizu“.

Dodaje se da se stiglo „blizu“ i dogovoru o „političkoj deklaraciji o nestalima“.

Po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština iz EU ponavljaju da se sve što je ranije dogovoreno mora primeniti.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar