Stano: Odnosi sa Rusijom ne mogu da budu „posao kao i obično“

Peter Stano je rekao da je Rusija pokrenula „ilegalnu agresiju na susednu zemlju, kršeći međunarodno pravo i povelju UN“.

Naglasio je da ruske snage „čine zločine protiv građana Ukrajine“, kao i da Moskva planira „dalju eskalaciju kroz mobilizaciju i nezakonite referendume o aneksiji delova ukrajinske teritorije“.

„Ako u takvim okolnostima vidimo da se Ministarstvo spoljnih poslova Srbije dogovora o redovnim konsultacijama, jačajući tako svoje odnose sa Rusijom, to za nas otvara ozbiljna pitanja“, izjavio je Stano.

Portparol EU je ocenio i da da je „Srbija sama odlučila da članstvo u EU proglasi za svoj strateški prioritet“, i da takav izbor podrazumeva usklađivanje sa spoljnom politikom EU.

Ministar Nikola Selaković izjavio je juče da sporazum između Srbije i Rusije kritikuju samo oni koji ga nisu ni pročitali te da on služi samo kao dovoljan izgovor za napad na našu zemlju.

„Taj sporazum potpisuje se od 1996. godine i reč je o tehničkoj stvari, nema konotaciju bezbednosne politike. Reč je o bilateralnim odnosima i multilateralnoj aktivnosti. Vlada je mogla da odbije takav plan, ali u njemu nema ništa sporno, a kritikuju ga oni koji ga nisu ni videli“, poručio je Selaković.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar