Stano: Očekujemo od Vlade Srbije usklađivanje sa spoljnom politikom EU

Odgovarajući na pitanje novinara  na konferenciji u Briselu, kakva su očekivanja EU od nove Vlade Srbije, rekao da su ista kao i uvek od Srbije kao zemlje kandidata za članstvo u EU i  istakao da se EU nada da će ova vlada sprovesti neophodne reforme.

Poručio je da EU očekuje od nove Vlade Srbije da će „iskreno i ozbiljno“ raditi na ispunjavanju neophodnih zadataka kako bi se napredovalo u procesu pridruživanja, uključujući i usklađivanje sa spoljnopolitičkim odlukama i akcijama EU.

To znači, kako je rekao, poštovanje odluka EU u oblasti spoljne politike, odnosno „usvajanje evropskih sankcija uvedenih Rusiji, kojima Beograd za sada odbija da se pridruži“.

„Uvek je važno imati funkcionalnu vladu koja može verodostojno da ispuni sve neophodne reforme i kriterijume u procesu pristupanja i sva očekivanja EU i njenih država članica kada je reč o ponašanju zemlje kandidata koja teži članstvu u EU“, istakao je Stano.

„Treba da sprečimo korake koji vode ka eskalaciji“ 

Naveo je da evropske institucije rade na terenu u pokušaju da se pronađe rešenje za pitanje tablica na Kosovu i Metohiji, i da EU intenzivno radi sa svojim partnerima da spreči „nepotrebnu, kontraproduktivnu eskalaciju“.

„Treba da sprečimo korake koji vode ka eskalaciji“, istakao je Stano.

Dodao je da obe strane treba da ostvare potreban napredak u dijalogu za normalizaciju odnosa, a da Unija radi na sprečavanju novog talasa nasilja.

„Eskalacija je u suprotnosti sa interesima građana i Srbije i Kosova i njihov prioritet je približavanje Uniji“, rekao je portparol EU.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar