Stano: EU od Srbije očekuje da ne jača veze sa Rusijom

Stano je u pozdravio zabranu preleta Lavrovljevog aviona preko teritorije Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore, ocenjujući da je u pitanju dosledna primena restriktivnih mera i „puna usklađenost sa zajednickom evropskom i bezbednosnom spoljnom politikom“.

Peter Stano je naglasio da posle večerašnjeg telefonskog razgovora visokog predstavnika Borela i predsednika Vučića „EU želi da računa na Srbiju kao na iskrenog kandidata i pouzdanog evropskog partnera za zajedničke principe, vrednosti, bezbednost i prosperitet“.

Prema rečima portparola EU, „evropske sankcije protiv Rusije odražavaju moralni i politički stav u odnosu na potpuno kršenje Povelje UN-a i međunarodnog prava“.

Osvrćući se na izjave ruskog ministra Lavrova o merama kojima bi Moskva mogla da uzvrati na odluku o zabrani preleta, Stano je ocenio da je reč o neprikladnim opaskama nekoga ko se nalazi na listi sankcija EU.

„Lavrov je na toj listi jer je jedan od najglasnijih promotera ilegalne ruske agresije na Ukrajinu, kao i zbog njegovih akcija koje aktivno podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, kao stabilnost i bezbednost u zemlji“, rekao je Stano.

Stano je podsetio da mere protiv Lavrova uključuju zabranu putovanja i ulaska u EU i zemlje koje su se pridružile sankcijama.

„EU od zemalja kandidata, uključujući Srbiju, očekuje da progresivno usklađuju svoju politiku prema trećim zemljama sa politikama i stavovima koje je usvojila Evropska unija, uključujući restriktivne mere“, zaključio je portparol visokog predstavnika Borelja.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar