Stano: Beograd nije prekršio dogovor o registarskim tablicama

Peter Stano je tako odgovorio na novinarsko pitanje o optužbama prištinskih vlasti da je Beograd nastavio sa izdavanjem novih tablica sa oznakama KM, kršeći tako sporazum od 23. novembra prošle godine.

„Upoznati smo sa odlukom Srbije od 6. decembra da registarske oznake KM neće biti obnavljane, već samo osiguranje i tehnički pregledi. Zato se to ne može smatrati izdavanjem novih registarskih tablica“, rekao je Stano.

Portparol EU je podsetio da se Priština obavezala da će se uzdržati od bilo kakvih mera prinude protiv vlasnika KM tablica i zadržavanja „statusa kvo“ sve dok se pitanje ne reši u okviru dijaloga na „održivi način“, dok se Beograd obavezao da neće izdavati nove KM tablice.

„Tražimo od svih da bezuslovno poštuju sporazum i usredsrede se na normalizaciju. Svako tumačenje dogovorenog treba da se odvija u okviru dijaloga, a ne kroz jednostrane akcije na terenu koje mogu da dodatno destabilizuju već osetljivu situaciju“, zaključio je Stano.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja potvrdio je u sredu da je policija na punktovima Jarinje i Brnjak na severu KiM zabranila ulazak automobila sa tablicama KM, a kojima je registracija produžena od decembra prošle godine.

Svečlja je optužio Beograd da je prekršio sporazum postignut u novembru 2022. godine u Briselu u vezi sa registarskim oznakama automobila.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar