Stano: Beograd i Priština treba da smanje napetosti i nađu rešenje za tablice

Po oceni Stana, „opasna eskalacija“ na terenu dovodi u pitanje sve što je postignuto tokom godina rada na normalizaciji odnosa.

„Sadašnja situacija može imati posledice ne samo na Beograd i Prištinu, već i stabilnost celog regiona. Pozivamo obe strane da budu odgovorne i pronađu evropsko rešenje za problem.“

„Formiranje Zajednice opština je deo pravno obavezujućeg sporazuma za Kosovo“, rekao je Stano i istakao da „odbijanje da se radi na tome predstavlja podrivanje vladavine prava i nanosi štetu ugledu i kredibilitetu Prištine“. 

Portparol EU je preneo novinarima da je visoki predstavnik Borelj tokom vikenda razgovarao sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem, kao i da je specijalni predstavnik Lajčak  „u neprekidnom kontaktu sa sagovornicima u regionu i međunarodnoj zajednici kako bi se pronašlo evropsko rešenje i smirile napetosti.“

„Sada je na Beogradu i Prištinu da pokažu privrženost sporazumima postignutim u okviru briselskog dijaloga. Dijalog dve strane uz posredstvo EU je jedini način da se prevaziđe sadašnja situacija“, poručio je Stano.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar