Стање повређених у злочинима: Двоје отпуштено из болнице, четворо критично, остали стабилно

Четири пацијента у критичном стању

Повређена особа збринута у болници „Драгиша Мишовић“ је стабилно, особа која је пребачена у Земун такође је стабилно.

У Ургентом центру је 11 пацијената. Проф. др Милика Ашанин, директор Универзитетског клиничког центра Србије, рекао је да су двоје пацијената отпустили, тринаестогодишњака и пацијента из Смедерева.

Остали су, како каже, мирно провели дан. „Четири пацијента смо успели да скинемо са респиратора и они самостално дишу“, рекао је др Ашанин.

Пацијент који је из Смедерва накнадно послат у Београд био је у доста компликованом стању, сада је добро.

Од осталих пацијената из масакра код Младеновца и Смедерева, два пацијента су у критичном стању – пацијенткиња са повредом главе и пацијенткиња која је имала повреду стомака.

Напоменуо је да је рањени ученик из школе „Владислав Рибникар“ и даље критично, од почетка је у тешком стању.

„Наставница и ученица су боље. Код ученице се чека процена ортопеда, наставницу очекује интервенција на шаци“, рекао је Ашанин.

У критичном стању је и девојчица која има повреду главе, а смештена је у клинику у Тиршовој.

Повређени у смедеревској болници ван животне опасности

Министарка здравља Даница Грујичић је након Београда, посетила повређене који су смештени у Општу болницу „Свети Лука“ у Смедереву.

Како је изјавила, они су ван животне опасности и нада се да ће ускоро бити пуштени на кућно лечење.

06. 05. 2023. 13:05

Грујичић: Верујем да ће се деца изборити са стресом коме су била изложена

Министарка здравља Даница Грујичић, која се данас уписала у књигу жалости у ОШ „Владислав Рибникар“, изјавила је да је живот стао за родитеље чија су деца погинула, али да друга деца морају да наставе да живе и да верује да ће се она изборити са стресом коме су била изложена.

„Наставници су ту за њих, овде је и група психијатара и психолога који су спремни да пруже помоћ и ја топло саветујем и родитељима и деци да дођу и попричају с њима. То су стручни људи и знају какав савет треба да дају у оваквим ситуацијама. Сви ми други немамо то знање и умеће да их посаветујемо како да се изборе са свим овим што су доживели“, рекла је министарка.

Рекла је да треба да знамо и да постоји време за тугу и време за акцију. Министарство здравља и Министарство просвете су, како је рекла, доста отишли у планирању мобилних екипа, не знајући да ће се ово десити, да се иде у школе, да се разговара с децом и о игрицама, и о разним врстама зависности, али и о психичним проблемима које деца имају, и да им се врло отворено каже да није срамота отићи код психолога.

Ијава Данице Грујичић

06. 05. 2023. 12:59

Благо побољшање стања повређених који су у Ургентном центру

Пацијент који је у КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ превезен после пуцњаве у селима око Младеновца и Смедерева сада је стабилно, јавља репортерка РТС-а испред КЦС-а.

Директор те установе Милика Ашанин рекао је да је стање пацијената примљених у Ургентни центар и после масовне пуцњаве у ОШ „Владислав Рибникар“ и селима око Младеновца и Смедерева од јутрос боље.

Од седморо пацијената који су оперисани после пуцњаве у околини Младеновца, четворо су потпуно разбуђена и налазе се у стабилном стању. Пацијент који је имао прострелну рану у дољем делу леђа пуштен је кући.

Како је рекао, две пацијенткиње су у тешком стању, једна са повредом абдомена и унутрашњих органа и друга пацијенткиња која има повреду главе и ока.

„Једног ученика рањеног у ОШ ‘Владислав Рибникар’ смо отпустили, у питању је 13-годишњи дечак који је имао прострелну рану у нози и он је од данас на кућном лечењу“, рекао је Ашанин.

Извештај Ане Стаменковић

06. 05. 2023. 12:57

Повређени на лечењу у смедеревској болници стабилно, отворене линије за психолошку помоћ

У смедеревској болници се налазе две особе рањене у пуцњави код Младеновца и Смедерева. После хируршких интервенција њихово стање је стабилно, јавља дописник РТС-а.

Према речима доктора Мише Вукасовић, ортопеда смедеревске опште болнице дежурни лекари те установе први су примили повређене, а убрзо су у болницу дошли и лекари који нису били на смени.

„Дошло је 10 повређених, нажалост, четворо младих људи је имало такве повреде да су преминули. Троје смо хоспитализовали у нашој установи, они су оперисани исте ноћи“, рекао је доктор Вукасовић.

Према његовим речима, лекари се свакодневно сусрећу са повредама, ово је била ситуација која покреће емоције.

Извештај Ане Пендић

После пуцњаве која се догодила код Младеновца у ургентни центар КЦ Србије довезено је осам пацијената, док је током јучерашњег дана из смедеревске болнице пребачен још један пацијент.

Двоје пацијената је довезено у КЦ „Др Драгиша Мишовић“. Један пацијент се и даље налази тамо и после хируршке интервенције је у стабилном стању. Други пацијент је из те установе пребачен због ортопедских повреда у КБЦ Земун, где је оперисан и налази се у јединици интензивне неге.

Што се тиче стања пацијената који су после пуцњаве код Младеновца довезени у Ургентни центар КЦС, директор те установе Милика Ашанин каже да је ситуација од јутрос боља и да су четири од седам оперисаних пацијената потпуно разбуђена и добро. Пацијент који је јуче пребачен из смедеревске болнице је такође после додатних интервенција у стабилном стању.

Пацијенти са најтежим повредама, које увек могу додатно да се закомпликују, под будним су оком лекара и њихово стање се прати.

Из групе ученика који су рањени у пуцњави која се догодила у ОШ „Владислав Рибникар“, један дечак је данас отпуштен из болнице и послат на кућно лечење. Реч је о дечаку који има прострелну рану ноге. Други дечак и наставница су добро, с тим да ће наставница имати још једну ортопедску интервенцију на шаци.

Министарка здравља Даница Грујичић рекла је да је лепа вест то што је троје деце пуштено кући. Такође, она каже да ће П. М. из Малог Орашја (42) бити данас пуштен кући. 

И најтеже повређени ученик који се налази у Ургентном центру показује помаке набоље и његово стање је за сада задовољавајуће.

Девојчица која је после пуцњаве на лечењу у Дечјој клиници у Тиршовој и даље је животно угрожена са тешким повредама главе.

Директор УКЦ Србије Милика Ашанин наглашава да се после ове ситуације која нам се, нажалост, десила види колико, како је рекао, наша медицина успешна може да буде.

„Показало се колико имамо квалитетног кадра, уз изузетне услове које сада имамо у новој згради Ургентног центра. На једном месту имамо амбуланте, зоне, изузетну опрему и операционе сале све под једним кровом“, закључио је Ашанин.

У смедеревској болници се налазе две особе рањене у пуцњави код Младеновца и Смедерева. После хируршких интервенција њихово стање је стабилно, јавља дописник РТС-а.

Према речима доктора Мише Вукасовић, ортопеда смедеревске опште болнице, дежурни лекари те установе први су примили повређене, а убрзо су у болницу дошли и лекари који нису били на смени.

„Дошло је 10 повређених, нажалост, четворо младих људи је имало такве повреде да су преминули. Троје смо хоспитализовали у нашој установи, они су оперисани исте ноћи“, рекао је доктор Вукасовић.

Према његовим речима, лекари се свакодневно сусрећу са повредама, али ово је била ситуација која покреће емоције.

Током јучерашњег дана многи грађани су долазили узнемирени због пуцњаве код Младеновца и распитивали се за стање повређених. Због тога су отворене додатне две телефонске линије за психолошку подршку на које могу да се грађани јаве: 026 240 932 / 026 240704. 

Сви који желе могу у понедељак да дају крв у периоду од 9 до 15 часова у смедеревској спортској хали, а превоз ће бити организован и из Смедеревске Паланке.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar