Stanivuković i Miler o nastavku ekonomskih reformi

Stanivuković je, na sastanku koji je održan u Ministarstvu finansija, naveo da je, i pored pandemije i svetske energetske krize, Srbija uspela da postigne dobre rezultate i održi makroekonomsku i fiskalnu stabilnost, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

On je istakao da se u uslovima novih rizika usled poremećaja u energetskom sektoru, teži postojanoj i kontinuiranoj primeni mera usmerenih ka unapređenju fiskalne održivosti, poboljšanju poslovnog ambijenta, kao i daljoj podršci integraciji mladih na tržište rada i reformi energetskog sektora.

Navodeći da Srbija ostaje posvećena evropskoj perspektivi, aktivnostima i projektima predviđenim agendom zelene tranzicije i procesu digitalne transformacije, Stanivuković je ukazao da se Program ekonomskih reformi u tom kontekstu smatra jednim od najvažnijih strateških dokumenata Vlade.

Kako je istakao, usled krize u energetskom sektoru koja proističe iz aktuelnog međunarodnog okruženja, pred fiskalnu politiku postavljeni su novi izazovi koji su doprineli i novom setu mera, pa su redefinisana fiskalna pravila pri čemu se vodilo računa i o očuvanju nivoa kapitalnih investicija kako bi se očuvala makroekonomska stabilnost i fiskalna disciplina.

Stanivuković je podsetio da je ekonomija u Srbiji tokom dve godine pandemije bila najbrže rastuća u Evropi sa privrednim rastom od 6,6 odsto kumulativno, od čega je u 2020. godini imala blagi pad od 0,9 odsto, a u 2021. godini privredni rast od 7,5 odsto BDP. Naveo je i da je privredni rast u 2022. godini iznosio između 2,3 i 2,5 odsto.

On je istakao i da je, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, održan pod kontrolom javni dug i
podsetio da je priliv stranih direktnih investicija u 2022. godini iznosio 4,4 milijarde evra, što potvrđuje da je zadržano poverenje investitora. Državni sekretar je podvukao da su očuvana radna mesta, da je nezaposlenost na rekordno niskom nivou, kao i da je rast plata konstantan, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru.

ERP 2023 – 2025. će biti razmotren sa ministrima finansija i privrede, predstavnicima centralnih banaka država članica EU i nadležnim evropskim institucijama tokom 2023. godine, u okviru ekonomskog dijaloga na sastanku Saveta EU za ekonomska i finansijska pitanja na kome će biti usvojene i nove zajedničke preporuke za Zapadni Balkan i Tursku, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar