Шта се очекује од суђења четворици бивших челника ОВК у Хагу

Некада најзвучнија имена унутар ОВК данас су најзвучнија имена међу оптуженицима суда иза мене. И због тога се суђење Тачију, Весељију, Краснићију и Сељимију сматра најзначајнијим и најкомплекснијим, које се односи на рат на Косову 98. и 99. године.

Почеће сутра у девет ујутру уводним излагањем тужилаштва које ову четворку терети за најтеже ратне злочине и злочине против човечности.

Сумња се да су убиства, мучења, прогон, затварања и други злочини који им се стављају на терет извршени од марта 1998, до септембра 99 на више локација на Косову и северу Албаније. Жртве су, како се наводи у оптужници, Срби, Роми, Ашкалије, али и Албанци који су сарађивали са српским властима или подржавали Демократски савез Косова Ибрахима Ругове.

Тужилаштво ће покушати да докаже и да су били део удруженог злочиначког подухвата са циљем стицања контроле над целим Косовом. Поред тужилаштва, у наредна три дана уводна излагања имаће и заступници жртава и одбрана, док извођење доказа и саслушавање сведока почиње наредне недеље.

Оптужница против Тачија и тројице његових ратних сарадника објављена је пре две и по године, а исто толико времена они се налазе у притвору. У свим појављивањима пред Специјализованим већем у Хагу изјаснили су се да нису криви за злочине.

За разлику од претходна три суђења која су почињала и завршавала се пред Специјализованим већем без или уз скромно присуство медија, овога пута – очекивано – потпуно је супротно.

Акредитовано је више од 50 новинара, а најављено и присуство породица оптужених и друга публика. И ван хашког суда биће гужве, јер су најављени тросатни протести Албанаца из Холандије, Швајцарске.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar