Шта се мења после укидања спорног закона о пројектима од посебног значаја

У ресорном министарству не споре да је главни мотив стављања закона ван снаге наша обавеза да се усагласимо са прописима Европске уније, али не и једини. Разлози који су постојали у време доношења закона, више не постоје. 

„Тако да смо ми одлучили да све оне одредбе тог закона које се тичу изградње и ефикасности изградње када су у питању велики државни пројекти пребацимо у Закон о планирању и изградњи, али зато оне одредбе које се тичу избора партнера, стратешког партнера, закона о јавним набавкама – да буду укинуте јер постоји Закон о јавним набавкама“, рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Управо то су биле главне примедбе и цивилног сектора. Поздрављају укидање закона који, по њиховом мишљењу, није био у интересу државе.

„У два конкретна случаја смо видели да је постојао додатно велики степен дискреције код одлучивања. Најзад, озбиљан проблем са овим законом је био то да су набавке рађене без могућности заинтересованих фирми да се жале“, каже Немања Ненадић из „Транспарентност Србија“.

Оно што их и даље брине јесу међудржавни споразуми за велике инфраструктурне пројекте. Ресорно министарство их не искључује, али наглашавају да ће главни механизам бити тендер.

„Мислим да постоји много више других проблема у самој припреми тендера који су доводили до тога да тендери буду спори. Рецимо, нас тендер није спречавао да четири године завршимо пругу Ниш-Димитровград за коју смо добили грант од ЕУ пре пет година, па се то није догодило. Тек ћемо ове године почети да радимо. Значи, постоје процедуре које ми можемо да убрзамо“, напомиње Весић.

Домаће фирме се спремају за тендерску трку и да од подизвођача страним компанијама постану извођачи на пројектима од државног значаја.

„Ми смо свих ових година радећи за њих стекли искуство и кадровско и техничко и стекли референце да сада равноправно учествујемо. Сигурно је да ће домаће компаније уложити средства у развој својих кадровских и техничких капацитета како би биле конкурентне и учествавале на овим тендерима“, истиче Вук Вујовић, извршни директор фирме „Рас инжињеринг – нискоградња“.

Јасним правилима ко је и под којим условима на тендеру добио велики инфраструктурни посао, отклања се последња препрека за затварање Поглавља 5 о јавним набавкама.

Осим тога, увођењем енергетске ефикасности, зелених сертификата за објекте, практично се усваја више од 10 директива Европске уније.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar