Шта Кубанци замерају свом председнику

У првом мандату, председник Мигел Дијаз-Канел имао је задатак да убрза спору економску реформу, коју је покренуо његов претходник и политички ментор Раул Кастро, али није успео да заустави кризу кроз коју Куба пролази од 2018. године.

Најтежа је у последње три деценије, са несташицом хране, лекова и горива. Разлог се може пронаћи у пооштравању америчког ембарга, који је на снази још од 1962. године, али ту су и последице пандемије ковида 19 против које се влада борила домаћим вакцинама.

Почетком 2021. године Куба је спровела свеобухватну монетарну реформу, којом је окончан деценијски паритетни режим – један долар за један кубански пезос, што је негативно утицало на економију.

Сам председник Дијаз-Канел незадовољан је тиме што не може да промовише ефикаснији скуп акција за решавање економских проблема.

Поједини његови критичари сматрају да се држава налази у двострукој економској кризи, а то су криза модела и криза државних политичких снага одговорних за проналажење решења.

Председнику замерају и то да је лоше реаговао на демонстрације у лето 2021, које су такође последица тешке економске кризе и због чега је више од 300.000 Кубанаца само у прошлој години напустило земљу.

Ипак, похвале председнику су што је успео да у транзицији власти већи значај дâ млађим особама рођеним после кубанске револуције 1959.

Позитивно у политичкој и дипломатској политици Кубе је то што је америчка амбасада у Хавани обновила у јануару издавање виза и друге конзуларне услуге после паузе, од 2017. године.

Две земље од новембра прошле године разговарају о миграцијама, пошто је председник Бајден обновио дијалог прекинут у време председника Трампа.

Истовремено, америчка администрација припрема укидање граничних блокада уведених током пандемије ковида 19, када је Кубанцима онемогућено да из Мексика улазе у Сједињене Државе.

Куба је и даље чврсто уз Русију у контексту украјинске кризе. Кубански председник Дијаз-Канел, крајем прошле године састао се са Путином у Москви, како би ојачали политичке и трговинске односе.

Скоро је извесно да ће Куба морати да одржава равнотежу између континуитета и потребе нове генерације за променама.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar