Српска листа: Не учествујемо на изборима због насиља Куртијевог режима над Србима

„У претходне две године Србима на Косову и Метохији, антисрпски режим Аљбина Куртија је онемогућио право гласа на изборима и референдуму, забранио вакцинацију против корона вируса и онемогућио достављање лекова и санитетског материјала, хапсио, прогањао и оптуживао виђене Србе без икаквих доказа“, наводи се у саопштењу Српске листе.

Иако постоји договор у Бриселу, тај режим је, како се истиче, онемогућио употребу КМ таблица на Косову и Метохији под претњом силом и на тај начин одузео српском народу право на слободу кретања.

Српска листа указује да су, „казнене хорде косовских специјалаца су одузеле земљу српским домаћинима у Зубином Потоку и Лепосавићу и изградили противправно базе у овим општинама, те свакодневно малтретирају српски народ и пуцају у Србе, уз аплаузе Куртијевог министра Свечле“.

Такође, Српска листа подсећа Аљбина Куртија да је од почетка године из службеног ватреног оружја припадника КБС пуцано на српску децу, Стефана и Милоша у Штрпцу, а да је на Бистричком мосту пуцано с леђа у Миљана Делевића.

Инциденти у којима страдају Срби, њихова имовина и скрнави имовина Српске православне цркве су готово свакодневни и за то по правилу нема ухапшених, а у случају где и буду ухапшени, као у Штрпцу, нападачи се не оптуже за покушај убиства него за изазивање опште опасности.

„Наравно, `демократски режим` Аљбина Куртија настоји да Србима одузме и право на слободу говора, зато је Иван Тодосијевић осуђен на годину дана затвора због изговорене речи, а они који свакодневно Србе називају најпогрднијим именима не буду ни позвани на информативни разговор. Да ствар буде још гора, господину Тодосијевићу је позив за издржавање казне стигао, а пресуда за шта је осуђен још увек није!?“, истиче Српска листа.

Наглашава и да је свој однос према српском народу Аљбин Курти показао и именовањем себи лојалних Срба попут, како се наводи, Ненада Рашића за министра иако нема никакву подршку грађана, нити једног посланика у Скупштини у Приштини, као и одбијањем да поштује одлуку Уставног суда по питању повратка земљишта манастиру Високи Дечани.

„Имајући све наведено Српска листа је, у складу са ставовима грађана које заступамо годинама уназад, донела одлуку да не учествује на овим изборима. Неповерење које Срби осећају према Куртију је његовим последњим потезима забетонирано. Напомињемо да је званични Београд одувек био конструктиван партнер и опредељен за очување мира на овим просторима те Куртијеве оптужбе на рачун званичног Београда немају никакво утемељење“. закључује Српска листа.

Председница у Приштини Вјоса Османи одредила је 23. април ове године као нови датум за одржавање ванредних избора за градоначелнике општина северне Косовске Митровице, Зубиног Потока, Лепосавића и Звечана и за скупштине општина Звечан и Лепосавић.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar