Srpska lista: Imenovanjem Nenada Rašića za ministra

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti imenovao je Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, saopštila je prištinska vlada.

Ubrzo potom, stiglo je i saopštenje Srpske liste o novom imenovanju. U saopštenju stoji da je protivustavnom odlukom da imenuje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u prištinskoj vladi bez saglasnosti srpskih poslanika – Aljbin Kurti dao najbolji primer autokratskog, diktatorskog, neustavnog, nezakonitog i antisrpskog delovanja.

„Posle kontinuiranog kršenja Briselskog sporazuma, Aljbin Kurti je još jednom pokazao da ne poštuje čak ni pravne akte Prištine ako su u interesu srpskog naroda.

Konkretno ovim imenovanjem Aljbin Kurti je prekršio član 96, stav 5 Ustava koji kaže da se za imenovanje ministra iz reda srpskog naroda, a koji nije poslanik, mora tražiti saglasnost većine srpskih poslanika, što Aljbin Kurti nije učinio, niti Rašić ima podršku naših poslanika“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

U Srpskoj listi kažu da je ukratko reč o „protivustavnom imenovanju Nenada Rašića“ koje je plod delovanja Aljbina Kurtija da uz sebe ima lojalne Srbe. Njima će, kaže se u saopštenju, lični interes biti ispred nacionalnog, a da pri tom nemaju nikakvu podršku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Protiv ovog, „očiglednog diktatorskog poteza Aljbina Kurtija“, poslanici Srpske liste će podneti žalbu Ustavnom sudu, koji će bez ikakvog odugovlačenja morati da „potvrdi da se radi o kršenju ustava i kršenju prava srpskog naroda“.

U saopštenju Srpska lista zaključuje da ovaj Kurtijev potez pokazuje koliko je bilo strateški važno da se verifikuju mandati poslanika Srpske liste u Skupštini u Prištini, i ne dozvoli da umesto Srpske liste neki Kurtijevi Srbi dođu u poziciju da odlučuju o interesima srpskog naroda.

 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar