Srbija vlasnik nove zgrade u Vašingtonu za potrebe Ambasade u SAD

„Danas smo u Vašingtonu ispisali jednu malu, ali značajnu crticu iz diplomatske istorije Srbije“, rekao je prilikom svečanog uručenja ključeva ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić.

Srbija je, kaže, danas postala vlasnik nove, „prelepe palate Ambasade Srbije u centru Vašingtona, na samo nekoliko stotina metara od Bele kuće“.

„Ovo neorenesansno, istorijsko vašingtonsko zdanje bilo je u vlasništvu nekadašnjeg državnog sekretara SAD Elihjua Ruta, a sada je postalo nova zgrada srpske Ambasade“, izjavio je Đurić.

Đurić je izrazio posebno zadovoljstvo što Srbija konačno ima novi dom posle više decenija boravka u iznajmljenim, neuslovnim prostorima gde ni srpska zastava nije mogla da se vijori i gde nije bilo adekvatnog ni pristojnog načina da se zemlja reprezentuje.

„Vizija razvoja Srbije koja polako postaje stvarnost očituje se i ovde, zajedno sa našom željom da stalno unapređujemo odnose sa Sjedinjenim Državama“, ocenio je Đurić i dodao da će nova zgrada biti i značajan centar okupljanja srpske dijaspore i srpske zajednice, i to ne samo u Vašingtonu i okolini, nego i u celoj Americi.

Đurić je dodao da je novi dom najvišeg srpskog diplomatskog predstavništva u SAD plod vrednog rada u Vašingtonu prethodnih meseci, ali i suštinskog razumevanja i podrške u Beogradu.

„Zahvalan sam državnom rukovodstvu Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na viziji da ovaj značajan rezultat za Srbiju ovde u Americi podrži i finansijski i politički. Ovakvo rešavanje decenijskih problema i novi početak za Srbiju u Vašingtonu moguć je isključivo zahvaljujući rezultatima koje je Srbija postigla poslednjih nekoliko godina, i pokazuje da kao društvo zajedno zaista možemo sve“, istakao je Đurić.

Zahvalan je, dodaje, i američkim domaćinima iz Stejt dipartmenta i grada Vašingtona koji su Ambasadi pomogli oko svih neophodnih administrativnih procedura.

„Ponosan sam i srećan što, zajedno sa svojim kolegama koje su uložile dosta truda da se ovo realizuje, službujem ovde u vremenu koje je i vreme oporavka i obnove Srbije i rada na unapređenju srpsko-američkih odnosa“, zaključio je Đurić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar