Srbija uskoro dobija novi saziv Narodne skupštine – ko sve ulazi u parlament

U novi skupštinski saziv, trinaesti od prvih višestranačkih izbora, sa 11 izbornih lista dolaze i mnogi koji će prvi put sedeti u poslaničkim klupama.

U vrhu liste SNS-a „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ sa 120 poslaničkih mesta su lekari, sportisti i naučnici. Poslanički mandat, prvi put dobiće i molekularni biolog Jelena Begović. U kampanji je isticala planetarni napredak u nauci.

„Sada nauka postaje ekonomska kategorija, biotehnologija, gde vi koristite živ sistem da proizvedete nešto, postaje druga, treća ekonomska grana u razvijenim zemljama. To je nauka i nauka jeste postala ekonomska kategorija“, navodi Begovićeva.

Mandate su osvojile i stranke koje do sada nisu bile u Skupštini. Zavetnici ulaze u Parlament sa deset poslanika, a lista koalicije „Moramo“ zauzeće 13 poslaničkih mesta.

„Mi jesmo novi u Skupštini, u toj vrsti institucije, ali nas ljudi poznaju sa ulice, sa raznih debata, analiza, televizijskih nastupa, pa i svega onog što smo radili prethodnih osam godina, svakako zelene teme, očuvanje životne sredine, socijalna pravda“, navodi Radomir Lazović iz Koalicije „Moramo“.

Koalicija „Nada“ i monarhisti Vojislava Mihailovića ulaze u Skupštinu sa 15 mandata, „patriotski blok“ – Dveri i POKS Žike Gojkovića sa 10 poslanika. Listi SPS, JS, Zeleni – Ivice Dačića pripala su 32 mesta.

Od manjinskih stranaka u novi skupštinski saziv ulaze SVM, sa 5 poslaničkih mesta, Stranka pravde i pomirenja – muftijin amanet sa tri, i sa po dva poslanika SDA Sandžaka i Zajedno za Vojvodinu.

Stavove dela Vojvođana prvi put iz skupštinske klupe braniće poslanik sa liste „Zajedno za Vojvodinu“ advokat Aleksandar Olenik.

„Zalagaćemo se za teme za koje smo dobili mandat od Vojvođana, a to je broj jedan – pijaća voda u Zrenjaninu, Kikindi i okolini. Broj dva, možda najvažnije – povećanje subvencija za poljoprivrednika, za paora ne samo u Vojvodini, nego za sve koje su u ovom trenutku 10 do 15 puta manje, ne 10 do 15 odsto, nego 10 do 15 puta nego u EU“, navodi Olenik.

Prvoj sednici, do izbora predsednika Narodne skupštine, predsedava najstariji poslanik. Najstariji u predstojećem sazivu je Vladeta Janković, kandidat za gradonačelnika i poslanika liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“, koja ulazi u novi skupštinski saziv sa 38 mandata, što je svrstava na drugo mesto po broju poslanika.

Ako najstariji narodni poslanik ne može ili ne želi da predsedava, sednici Skupštine predsedavaće „sledeći po starini“ prisutni narodni poslanik.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar