Srbija, balansiranje i evroatlantska zajednica – alternativno jedinstvo sa Zapadom

Evroatlansku zajednicu, čulo se na skupu u Skupštini Srbije treba tumačiti šire od NATO saveza i trenutnih članica. Pozicija Srbije je složena, s jedne strane dražava je osudila rusku agresiju u UN, a sa druge strane nije se pridržila sankcijama.

Poslanik SNS-a Dragan Šormaz kaže da je Srbiji civilizacijski mesto u NATO-u.

„Kroz celu istoriju Srbija se borila za to i za svoju poziciju u tom svetu. Ova konferencija treba da pošalje i poruku da je neutralna pozicija nemoguća posle rata u Ukrajini“, smatra Šormaz.

Zbog trenutnih okolnosti, na skupu je govorio i ambasador Ukrajine u Srbiji.

Ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač pozvao je Srbiju da se pridruži sankcijama Evropske unije protiv Rusije.

„Ukrajina boreći se protiv ruske agresije ne brani samo svoju teritoriju, već demokratske vrednosti, slobodu i budućnost cele Evrope“, dodao je Tolkač.

Ivica Dačić, odlazeći predsednik Narodne skupštine naglašava da pozicija Beograda u vezi sa ratom u Ukrajini je jasna i nepromenjena od prvog dana.

„Zasnovana je na poštovanju principa međunarodnog prava. Ma koliko da ti principi danas nisu na ceni, mi ih se čvrsto držimo. Nemamo drugi izbor zato što i za svoje otvoreno pitanje od najvećeg državnog i nacionalnog značaja, a to je pitanje Kosova i Metohije, imamo uporište u međunarodnom pravu i od njega ne odustajemo“, napominje Dačić.

Trenutnu politiku tzv. balansiranja, politikolozi vide kao pokušaj Srbije da izgradi autentičnu poziciju – neku vrstu, kažu, alternativnog jedinstva sa Zapadom.

„Ako pogledamo trenutnu situaciju u našoj zemlji i regionu dve ključne oblasti su infrastruktura i energetika“, kaže politikolog Miloš Nikolić Libek.

„I u tom smislu ako pogledate odnose sa ključnom zemljom EAZ a to je SAD, Srbija tu gradi začetke tog odnosa imlai smo mogućnosti da čujem najave na tom polju na polju infrastrukture izgradnju moravskog koridora“, ocenjuje Nikolić.

Nikolić podseća i na izjavu ambasadora Sjedinjenih država u Srbiji – suština nezavisnosti jedne zemlje u narednom periodu biće energetska nezavisnost. U tom kontekstu, kaže, pozicija Srbije u evroatlanskoj zajednici može da se strateško partnerski učvrsti i da nađemo zajednički interes.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar