Srbi peti dan na barikadama, na severu KiM mirno

U Skupštini opštine Severna Mitrovica zakletvu je položilo 14 novih odbornika, čime je izabran novi saziv parlamenta i formirana nova zakonodavna vlast.

Među novim odbornicima, u opštini sa većinskim srpskim stanovništvom, od 16 poslanika jedan je Srbin, Dušan Milunović sa liste „Građanska inicijativa Srpski opstanak“.

Nakon što su Srbi napustili kosovske institucije, CIK je odobrio zamenu odbornika u Skupštini opštine Severna Mitrovica, gde su sada u većini Albanci.

Za predsednika skupštine izabran je Nedžat Ugljanin iz Građanske inicijative Mitrovica.

Odbornik u SO Severna Mitrovica Skender Sadiku, jedan od dvojice koji nije podneo ostavku potvrdio je da je današnjom sednicom i polaganjem zakletve novih odbornika formirana nova zakonodavna vlast u opštini Severna Mitrovica.

On je dodao da je u novom sazivu 16 odbornika GI Mitrovica I GI Srpski opstanak, prema 19 koliko ih je bilo u prvom.

Novoizabrani predsednik skupštine rekao da je novi saziv skupštine tranzicioni.

„Mi smo došli u kuću bez domaćina. Mi znamo da većinska zajednica treba da bude domaćin u ovakvoj istuaciji, ali mi nismo krivi za ovakvu situaciju. Mi ćemo se što manje baviti političkim pitanjima, u interesu svih zajednica, bez obzira kojoj nacionalnosti pripadaju, koje su u skladu sa zakonom i statutom opštine Severna Mitrovica“, rekao je Ugljanin.

Dodao je da se neće baviti političkim stvarima, i da će čekati april, da dođe do izvršne vlasti, jer su trenutno samo zakonodavna vlast.

„Bez izvršne vlasti ne možemo da funkcionišemo kao opština. Mi ćemo čekati taj momenat. Mi smo spremni. Možda ćemo biti i tranziciona vlast da prepustimo domaćinu koji je napustio svoju kuću, da se vrati u svoju kuću, da bi mogao da brine o svim zajednicama, naročito o većinskoj zajednici, jer nama kao manjinskim zajednicama ne pripada da se brinemo o većinskoj zajednici. Naprotiv to je njihova potreba i oni to treba da rade. Mi smo preuzeli tu ulogu na dobrobit svih građana“, rekao je Ugljanin.

Sednica je održana pod jakim policijskim merama na ulazu i oko zgrade Opštine, javlja dopisnik RTS-a.  

Predsednica u Prištini Vjosa Osmani vanredne izbore za predsednika opštine Severna Mitrovica, te ostale tri opštine na severu zakazala je najpre za 18. Decembar a onda ih zbog porasta tenzija na severu, odložila za 23. april sledeće godine.

Srpski odbornici, predsednici skupština i četiri predsednika opštine u sve četiri opštine na severu podneli su početkom prošlog meseca kolektivne ostavke, nezadovoljni politikom vlade u Prištini.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar