Srbi na severu KiM deseti dan na barikadama, đaci ponovo u klupama

Polomljena stakla na srpskim lokalima u Bošnjačkoj mahali

Na tri lokala u naselju Bošnjačka mahala rano jutros su polomljena stakla.

Vlasnici kažu da je to još jedan vid pritiska na Srbe. Slučaj nije prijavljen kosovskoj policiji, čije se patrole nalaze na par metara od mesta događaja.

Odmah pored srpskih su i lokali Albanaca koji su neoštećeni.

Foto: RTS

Vučić sutra s komandantom NATO-a

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa komandantom Komande združenih snaga NATO-a admiralom Stjuartom Mančom u 10.00 časova.

Brnabić: Brisel i Vašington čuju Srbe samo kad su na barikadama

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je za RTS da se čini da Brisel i Vašington čuju Srbe samo kada su na barikadama, a i tada ne baš dobro.

„Oni su na barikadama jer traže osnovna ljudska prava i ništa više od toga. Oni su napustili institucije samo zato što su tražili, nakon skoro deset godina, poštovanje Briselskog sporazuma“, rekla je Brnabićeva.

Kaže da je razočarana međunarodnom zajednicom, odnosno njihovim poimanjem ljudskih prava, osnovnih demokratskih vrednosti i odgovorom na niz provokacija Aljbina Kurtija prema Srbima i drugim nealbancima.

Srbi na barikadama obeležavaju krsnu slavu, noć protekla mirno

Reporterka RTS-a Dragana Biberović javlja da je noć na barikadama protekla mirno, a domaćini koji su na barikadama u Rudaru danas će kod krsta obeležiti krsnu slavu, Svetog Nikolu.

Kažu da ne odustaju od zahteva da se na slobodu puste Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković, kao i da se specijalne snage kosovske policije povuku sa severa KiM.

Prisutne su pojačane patrole Kfora na severu KiM, a barikade i administrativne prelaze povremeno nadleću helikopteri.

Kosovska policija prisutno je naročito u mešovitim sredinama i na prelazu između južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice.

Građani kažu da se kraj krize ne nazire. Ugostiteljski objekti ne rade, a najavljeni humanitarni koncert u organizaciji studenata je odložen za neki od narednih dana.

Your browser does not support the video tag.

Izveštaj Dragane Biberović (8.00)

Srbi na severu Kosova i Metohije ušli su u deseti dan protesta zbog hapšenja sunarodnika i prisustva kosovske policije na severu pokrajine.

I dalje su na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Toliko su zatvoreni i prelazi Jarinje i Brnjak, pod kontrolom kosovske policije.

Kfor je saopštio da je pojačao prisustvo na administrativnom prelazu Jarinje iz preventivnih bezbednosnih razloga.

Grupa građana protestovala je kod tog punkta na prilazu iz centralne Srbije, a kako kažu, došli su da pruže podršku srpskom narodu na KiM.

Osnovci se od danas vraćaju u školske klupe, dok će srednjoškolci nastaviti nastavu onlajn.

Nekoliko domaćina koji su na barikadama u Rudaru slave danas Svetog Nikolu, a slava će biti obeležena kod krsta. Srbima sa KiM slavu je danas čestitao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Zdravlja i sreće svima koji slave Sv. Nikolu, a posebno našem stradalnom narodu na Kosovu i Metohiji“, naveo je Vučić na Instagramu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar