Srbi iz sela Dren ostaju na putu i tokom noći, traže da se obustave radovi

Uz prisustvo policije počeli su radovi na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je, prema odluci vlade u Prištini, izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta.

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić rekao je da se radi na proširenju postojećih puteva koji prolaze kroz imanja Srba, kako bi se izgradila policijska baza.

Žitelji sela Dren i drugih zaselaka okupili su se danas na mirnom protestu, a u večernjim satima su odlučili da noć provedu na putu koji vodi ka njihovim imanjima.

Traže da se radovi na uzurpiranom zemljištu obustave.

Odluku o eksproprijaciji privatnih imanja u naseljima Dren i Lešak kod Leposavića donela je Vlada u Prištini 16. januara – bez saglasnosti vlasnika.

„Radi se o površini više od 83 hektara, od čega je 13 parcela u privatnom posedu, a sedam u društvenoj svojini“, preneo je Todić.

Objasnio je da se među eksproprisanim parcelama nalazi i seosko groblje u Drenu, zbog čega su žitelji sela posebno revoltirani i ogorčeni.

„Oni traže momentalno obustavljanje svih radova i ne dozvoljavaju da im se trenutno oduzme njihova očevina i dedovina“, rekao je Todić.

Predstavnici opštine u Leposaviću su od prvog dana nakon saznanja o eksproprijaciji preduzeli pružanje pravne pomoći vlasnicima čija su imanja obuhvaćena odlukom.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar