Спасавање улагача Банке Силицијумске долине – ко највише стрепи

Вест да је 16. по величини банка у Америци банкротирала, једна је од ударних, у свим светским медијима. Имовина Банке Силицијумска долина (СВБ) је заплењена, након што су штедише, углавном технолошки радници, почеле да повлаче новац.

Оно што је раније рекла америчка министарка финансија потврдио је председник те земље: неће спасавати банку али хоће улагаче, забринуте за свој новац.

Џозеф Бајден, предсеник САД рекао је да Американци могу да верују да је банкарски систем безбедан.

„Ваша средства ће бити доступна, кад год вам затребају. Клијенти ће од данас имати приступ свом новцу. То укључује и мала предузећа широм земље која имају депозитне рачуне у овим банкама, могу лакше да дишу, знајући да ће моћи да плате раднике и рачуне“, рекао је Бајден.

За сада није тако. Највише стрепе власници малих предузећа и стартапа.

„Немамо приступ готовини. Највише ме брине како исплатити зараде запосленима. Надам се да ће се наћи начин да се реши ова непријатна ситуација“, каже Ден Нелсон, власник стартапа.

Уз најаву строже контроле рада већих банака, америчка администрација трага за кривцем. Ипак, упућени тврде да криза није налик оној из 2008. када је дошло до слома штедно-кредитног удружења Вашингтон мјучал.

„Већина банака ће бити у реду. Банка Силицијумска долина је заиста специјализована банка чије услуге највећим делом користе технолошке компаније. Али ова ситуација, барем за сада, не подсећа на 2008. и велики економски крах“, каже Александар Јокум, економски аналитичар у САД.

Потрес који је настао због банкрота познате технолошке банке осетио се и у другим деловима света. Британска влада јуче је хитно сазвала састанак како би се предупредио потенцијални удар на компаније које су резултат пропасти СВБ-а.

Иначе, баш ту банку, амерички магазин Форбс ставио је на годишњу листу најбољих америчких банака.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar