Španski premijer u Srbiji – Sančez: Podržavamo Beograd kada je reč o Kosovu; Vučić: Španija nam je jedan od najvećih prijatelja

Predsednik Vučić je, posle sastanka sa premijerom Sančezom, izjavio na zajedničkoj konferenciji za medije da je Španija iskreni prijatelj Srbije.

Naveo je da je trgovinska razmena razmena uvećana u poslednje vreme, i očekuje da pređe milijardu evra, prvi put.

Vučić je najavio održavanje biznis foruma u Beogradu, na koji će doći španski biznismeni. „Njihove kompanije su pokazale interesovanje. Mi ćemo im širom otvoriti vrata“, poručio je predsednik.

„Razgovarali smo i o evropskom putu Srbije, zahvalan sam na kontinuiranoj podršci, bez pravljenja i traženja dlake u jajetu i dodatnih uslova. Španija je iskreni prijatelj i podržava Srbiju, to smo osetili i u Briselu“, istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da će Srbija nastaviti da kupuje vojnu opremu od Španije, pošto je već nabavila dva španska transportna aviona.

„Otvorićemo i završiti pravljenje svih generalnih sporazuma, važnih za infrastrukturne radove i ulaganje u energetiku, kako bi mogli da postignemo najbolje moguće rezultate“, poručio je Vučić.

Vučić je naglasio da Srbija nema deficit u budžetu u prvih sedam meseci ove godine.

To, ukazao je, ne znači da ga neće biti na kraju godine, zbog narednih pet meseci i energetske krize koja tek sledi, ali za sada deficita nema.

Vučić je naveo da su razgovarali i o „Otvorenom Balkanu“.

Zahvalio je Sančezu na podršci normama međunarodnog prava po pitanju Kosova i Metohije.

„Španija podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU“, istakao je predsednik.

Vučić je naveo i da su analizirali situaciju u Ukrajini, razmenili viđenja o tom pitanju, te da je Sančezu objasnio poziciju Srbije, formalno-pravnu i suštinsku.

„Zbog krize smo obojica zabrinuti, različiti su uslovi u kojima živimo i razlozi za zabrinutost, ali saglasni smo da bi sigurno bilo najbolje da se rat okonča, i da se vratimo normalnom životu. Ovako smo u kriznom menadžmentu i gledamo kako da preživimo“, napomenuo je predsednik.

Vučić je Sančeza zamolio da još jednom prenese molbu španskom kralju Filipu VI da poseti Srbiju, navodeći da bi to bila čast za našu zemlju.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar