Španija ostaje pri stavu o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova

Takav odgovor Kosovo onlajn dobilo je na postavljena pitanja o stavovima Španije povodom težnji da samoproglašeno Kosovo postane član NATO-a po ubrzanoj proceduri, o sve češćim izjavama pojedinih evropskih i američkih zvaničnika u kojima se traži da ga priznaju one članice EU koje ga ne priznaju, trenutnom nivou odnosa Prištine i Madrida…

 

„Mi branimo potrebu da se pitanje teritorije Kosova* reši dijalogom Beograda i Prištine“, naveli su iz Ministarstva spoljnih poslova Španije za Kosovo onlajn.

Kako su naglasili, zvezdica stavljena uz naziv Kosova je oznaka koja ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Kosovo onlajn podseća da je ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala u više navrata poslednjih nedelja poručivala je da je vreme da samoproglašeno Kosovo bude priznato od pet država EU koje to nisu učinile, kao i da pristupi NATO-u.

Takođe, prištinska vlada je početkom marta osnovala Međuinstitucionalnu radnu grupu za integraciju u NATO, na čijem čelu je Gervala.

I iz drugih država evropske petorke koja ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova, inače, u prethodnom periodu je potvrđeno da se njihovi stavovi po tom pitanju ne menjaju. Tako je grčki premijer Kirjakos Micotakis prilikom posete Beogradu u februaru poručio da Atina ostaje na svojoj poziciji.

„Što se tiče Kosova i dijaloga, želim da budem jasan, stav moje domovine se ne menja. Želimo da vidimo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i zato podržavamo dijalog, kao i napore izaslanika EU Miroslava Lajčaka. Želimo da se postigne pravno obavezujući sporazum, koji bi bio u interesu obe strane“, rekao je Micotakis u Beogradu.

Izričit je bio i slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ koji je krajem februara izjavio da Vlada i parlament Slovačke imaju nepromenjeno mišljenje o nepriznavanju samostalnosti Kosova i da je to permanentan stav spoljne politike Slovačke nezavisno od sastava Vlade.

Da se ne menja ni pozicija Kipra, krajem prošle godine potvrdila je predsednica Predstavničkog doma te zemlje Anita Dimitriju koja je u Skupštini Srbije izjavila da Kipar nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar