Солидарност ЕУ у куповини гаса – Србија међу неколико земаља које нису чланице

Земље Европске уније добиле су задатак да до новембра гасна складишта попуне до 90 одсто. За ову прву заједничку траншу, светски добављачи, до 9. маја, морају доставити понуде, а из конкурса су елиминисане и руске компаније и руски гас. Циљ бриселске енергетске солидарности је да се, за следећу грејну сезону на време обезбеди гас из других извора и то по најповољнијим ценама.

„Први пут у историји ЕУ треба да дамо све од себе и да гас купујемо на заједнички начин. Знамо да ће гас још неко време играти улогу неопходног прелазног горива“, каже потпредседник Европске комисије за међуинституционалне односе и предвиђања Марош Шефчович.

Бугаска, Румунија, Мађарска и Словачка склопиле посао са азербејџанским гигантом

Истовремено, решења за енергетску кризу међусобно траже и поједине чланице. У Софији, у оквиру заједничке иницијативе „Прстен солидарности“ гасни оператери Бугарске, Румуније, Мађарске и Словачке са азербејџанским гигантом „Сокар“ потписали су гасни меморандум.

Председник Бугарске Румен Радев оцењује да ће то осигурати безбедност снабдевања и диверсификацију читавог региона централне, источне и јужне Европе – најбрже, најефикасније и најјефтиније.

„Најбоље решење за тренутну енергетску кризу је да се у Европу може допремати више гаса из различитих ресурса и рута“, каже министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.

Председник Азербејџана Илхам Алијев наглашава да је та земља веома поуздан партнер у енергетици спремна да оствари све циљеве и допрема гас многим земљама у Европи.

Аустрија и Словенија које су зависиле од руског гаса, солидарност сада траже у Хрватској – алтернативни пут снабдевања виде у већим испорукама течног природног гаса.

„У тренутку када се бавимо диверзификацијом путева снабдевања гасом, и за нас је изузетно важан пројекат доградње терминала Крк и гасовода. Подржавамо повезивање терминала са Аустријом преко Словеније“, напомиње словеначка шефица дипломатије Тања Фајон.

 Док Европска унија ради на више енергетских фронтова како би спречила несташице гаса и прошлогодишње ценовне шокове и Русија повлачи потезе. До априла идуће године забранила је објављивање података о својој производњи нафте и гаса и све више се окреће захтевном азијском тржишту.

А прогнозе Међународне агенције за енергетику упозоравају – снабдевање гасом и током ове године остаје ограничено.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar