Šole: Osnivanje ZSO ključno pitanje, nisam došao da bih postavljao ultimatume već da podržim dijalog

Šole je na konferenciji za novinare rekao i da ne želi da otkrije na koji će način ubediti Prištinu da sprovede sporazume. Napomenuo je da se nada da će se dijalog unaprediti i odnosi normalizovati.

Šole je rekao da ga je sekretar Blinken zamolio da bude početkom godine upravo na Zapadnom Balkanu jer je ovo ključni trenutak za Evropu zbog rata u Ukrajini, a samim tim i ključan trenutak za region.

Prema njegovim rečima, region ima dosta potencijala, ali i dosta problema koje te potencijale može da ugrozi.

Kako je rekao on veruje u kompromis Beograda i Prištine i da je taj kompromis moguć čak i u ovoj godini, a da put do kompromisa vodi preko dijaloga Beograda i Prištine.

Šole je rekao da je tokom sastanaka sa državnim vrhom Srbije manje pričao ali pažljivo slušao kako oni vide perspektivu Srbije i čitavog regiona. 

„Mi verujemo da je osnivanje ZSO u skladu sa ustavom Kosova, a ne da je kontradiktorno. Osnivanje ZSO je ključno pitanje koje mora da se reši. O tome smo razgovarali i juče u Prištini i naš stav je da to treba da se sprovede u delo. Treba da bude implementirano i u skladu sa ustavom Kosova“, napomenuo je Šole.

Na pitanje da li bi ZSO trebalo da bude formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, Šole je rekao da ne bi ulazio u detalje kako treba da se sprovede u delo, ali je naglasio da veruje da treba da se sprovede.

„Nisam došao ovde da delim bilo kakve ultimatume, došao sam da izrazim punu podršku dijalogu pod okriljem EU i da istražimo pristupe i načine pod kojim možemo da nastavimo dalje ovim putem. To ćemo uraditi u bliskoj saradnji sa kolegama iz EU“, rekao je Šole. 

Specijalni savetnik Stejt departmenta govorio je na konferenciji za novinare o putu za budućnost.

„Moj kolega Eskobar boravio je u Briselu i razgovarao sa čelnicima EU o putu za budućnost. U razgovorima sa njima došli smo do pozitivnih rešenja za put dalje i radujem se novim razgovorima u narednim danima“, kaže Šole.

Srbija konstruktivni partner 

Derek Šole je istakao i da SAD Srbiju vidi kao konstruktivnog partnera i da obe države imaju brojne zajedničke interese na kojima treba da rade, a da je jedan od tih interesa i energetika i diverzifikacija.

Tokom konferencije dotakao se i sankcija Rusiji, jedno od pitanja novinara je bilo da li Amerika insistira na tome da Srbija uvede sankcije Rusiji, a Šole je rekao kako to očekuje od svih država, ali i istakao da je Srbija učinila nekoliko ključnih koraka u UN kako bi osudila ono što se sada dešava u Ukrajini.

Predsednik Vučić saopštio je posle sastanka sa Šoleom da mu je preneo očekivanje da SAD prepoznaju napore Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu i podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze. 

Predsednik je na radnom ručku ugostio Dereka Šolea sa kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, energetskoj bezbednosti, regionalnom ekonomskom povezivanju i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i o nastavku dijaloga pod okriljem EU, s ciljem normalizacije odnosa sa Prištinom.

Predsednik Vučić je upoznao specijalnog savetnika Šolea sa razvojem događaja na Kosovu i Metohiji, istakavši da Srbija, kao i uvek do sada, ozbiljno i odgovorno pristupa svakoj novoj eskalaciji do koje dolazi usled jednostranih poteza privremenih institucija u Prištini, kao i da ostaje posvećena politici mira, stabilnosti, dijaloga i konstruktivnog stava prema svim otvorenim pitanjima.

Šole se sastao i sa predsednicom Vlade Anom Brnabić koja je zahvalila na otvorenom i konstruktivnom pristupu koji Sjedinjene Američke Države imaju u odnosu na otvorena pitanja u regionu, i posebno na konstruktivnoj ulozi SAD u očuvanju mira u regionu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar