Šolc u Prištini najavio sledeći samit Berlinskog procesa za jesen

Olaf Šolc je danas u Prištini počeo balkansku turneju. Sastao se sa premijerom Aljbinom Kurtijem a potom održao zajedničku konfereneciju za novinare.

Nemačka podržava Miroslava Lajčaka u organizaciji i vođenju dijaloga Beograda i Prištine, rekao je Šolc, dodajući da očekuje da na kraju tog procesa dođe do političkog dogovora i rešavanja kosovskog pitanja.

„Nezamislivo je da treba da pristupe EU a da nisu priznale jedna drugu i rešile međusobne odnose“, kazao je Šolc.

Upitan da li očekuje od Srbije koja želi da se pridruži EU da uspostavi sankcije prema Rusiji Šolc je rekao „da ne treba imati iluziju oko toga“.

„Ko želi u EU treba da prihvati sva pravila koja proističu i treba da prihvati sve zakone, demokratiju i to čini da imamo zajedničku politiku, u šta ulazi i režim sankcija prema Rusiji. To se očekuje i od zemlje koja treba da uđe u EU. Ne treba imati iluziju u vezi toga“, rekao je Šolc.

Kurti je rekao da je od nemačkog kancelara zatražio podršku za članstvo u međunarodnim organizacijama.

„Zahtev za podršku Nemačke za članstvo Kosova u SE naišao je na razumevanje“, rekao je Kurti na pres konferenciji.

Optužio je Beograd da „nastavlja da blokira dijalog“, tvrdeći da se to vidi preko dijaloga o tablicama i energetici. Sa drug strane za Prištinu kaže da je „kretaivna i kontsruktivna strana“.

Šolc sastankom sa Kurtijem završava bilateralne susrete. Na KiM posetiće nemački vojni kontigent u sastavu Kfora-a a potom putuje u Beograd.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar