Šolc: Pristupanje Zapadnog Balkana EU u interesu Nemačke

Olaf Šolc je, govoreći pred parlamentom u Berlinu uoči jednodnevnog samita EU u Briselu, rekao da je u nemačkom i evropskom interesu da ostatak Balkana postane deo Evropske unije.

Šolc je pohvalio odluku ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU da se Hrvatska primi u Šengen zonu i dodao da bi i Bugarskoj i Rumuniji trebalo odobriti da pristupe.

Šolc je pred nemačkim parlamentarcima istakao i da je EU jedinstvena u podršci Ukrajini i da pokušaji potkopavanja vrednosti Unije blokiranjem spoljnopolitičkih mera neće uspeti.

„Niko ko misli da može da potkopa vrednosti EU, na koje se svaka država članica obavezala, blokiranjem njene spoljne i bezbednosne politike, neće uspeti“, rekao je Šolc.

Šolc je kazao da će podrška Ukrajini, uključujući sankcije Rusiji, biti snažna i intenzivna sve dok predsednik Rusije Vladimir Putin nastavlja da ratuje protiv Kijeva.

Budimpešta je ranije ove nedelje odustala od prethodno uloženih prigovora na zajam EU Kijevu, nakon delimičnog odmrzavanja finansijske podrške Mađarskoj.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar