Slučaj Račak – više od dve decenije pokušaja da se odbrani istina o lažnom povodu za bombardovanje

Srbija godinama dokazuje da su tvrdnje Prištine o „masakru nad civilima“ u Račku čista laž i da je reč o sukobu sa pripadnicima tzv. OVK, dok Priština i danas tvrdi da je reč o „masakru nedužnih civila“. Kurti optužuje da oni koji, kako kaže, „negiraju genocid“, sanjaju o njegovom ponavljanju.

„Ne možemo zaboraviti, ne možemo amnestirati. Pozivajući se na svedočenja iz tog vremena, izjave 63 saslušana svedoka i dokaze Haškog tribunala, kosovsko tužilaštvo je raspisalo međunarodne poternice za 18 osoba, Srba, osumnjičenih za učešće u masakru u Račku“, objavio je Kurti.

Povodom Kurtijeve poruke, reagovao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Koliko god se premijer privremenih prištinskih institucija i ostali veterani-teroristi trudili da montiranim optužnicama napadaju Srbe i da prekrajaju pravu prirodu antifašističke akcije u Račku pre 24 godine, to im Srbija neće dozvoliti. Dokle postojimo, pričaćemo našoj deci, ali i celom svetu da je Račak bio i ostao legalna i legitimna akcija naše vojske i policije protiv terorističke formacija tzv. OVK“, istakao je Selaković.

Šta je utvrdila srpska istraga

Istraga srpske policije i tadašnjeg dežurnog sudije utvrdila je da među ubijenima nema žena i dece, da je većina na sebi imala višeslojnu odeću, vojničke cokule i da su koristili oružje. Parafinska rukavica bila je pozitivna kod 37 žrtava od 40 ubijenih.

Istražni sudija u slučaju „Račak“ Danica Marinković navela je da je smrt kod svih 40 tela koje su pronašli u džamiji nastupila od povreda nanetih iz vatrenog oružja iz daljine i u sedećem položaju, što je, napominje, zaključak koji i dan-danas stoji na osnovu prikupljenih dokaza.

„Što ukazuje da uopšte nije bilo masakra i da uopšte nisu u pitanju nedužni seljani ili civili u Račku, koja je plasirana laž u startu i na osnovu te laži i prevare iskorišćen je Račak kao povod da nas bombarduju, da izvrše NATO agresiju na tadašnju SRJ“, ističe Marinkovićeva.

U filmu Slađane Zarić „Dosije Kosovo – Račak“, koji RTS emituje u utorak uveče, prijatelj suda u procesu protiv Slobodana Miloševića Branislav Tapušković objasnio je da je kod nas parafinska rukavica neoboriv dokaz da ste imali oružje u rukama, barutne čestice.

„Tu se vodila polemika i sa Bakarom i s Helenom Rantom. Oni su tvrdili da je to zastarela metoda, da se to nigde u svetu ne koristi, pozivali su se na neka ispitivanja koja se drugačije rade, ali moraju da se urade u roku od tri do šest sati nakon pronalaženja tela, a oni to nisu uradili na uviđaju“, podsetio je Tapušković.

Reporter Figaroa: Vešta manipulacija OVK

Eminentni reporter francuskog Figaroa Reno Žirar, svedok dešavanja tih dana na Kosovu i Metohiji, tvrdi da su događaji u Račku bili vešta manipulacija OVK kako bi izazvala međunarodnu vojnu intervenciju protiv Srba.

U tome su imali zdušnu podršku tadašnjeg šefa misije OEBS-a Vilijama Vokera.

Kada je dan posle stigao u selo Račak, zatekao je, kaže, uniformisane pripadnike OVK u celom selu i tela, isključivo muškaraca, poređana jedno uz drugo. 

Možda se, kaže Žirar, srpske vlasti nisu pridržavale pravila, zakona ratovanja, ali nije to prosto bio masakr civila u selu.

„Bilo je to selo u kome ste imali rovove. Tako da sam bio zaista zbunjen. Rekao sam da dugujem istinu, da kažem šta sam video. Tako sam sledećeg dana napisao članak, baziran na tim činjenicama. Napisao sam da je Voker možda malo preuranio u davanju svog zaključka. Bila je to velika, udarna vest. Figaro je to objavio ujutru, a Mond posle podne“, seća se Žirar.

„Ono što oni vole, ja nazivam holivudizacijom medija“

Onda je taj članak, naglašava, izazvao veliku buku.

„Voker je rekao da je grozan i da neće da me primi. Prijatelj Amerikanac mi je rekao: đubre jedno, ubio si priču. Ono što oni vole, ja nazivam holivudizacijom medija, gde pokazujete loše ljude kako ubijaju dobre, a Zapad gleda i ne čini ništa“, kaže Žirar.

Šta je rekao kapetan Skot, koji je bio u Račku

U utorak uveče, kada je objavljen taj čuveni članak, dodaje novinar, večerao je sa svojim prijateljem Kristofom iz Monda i sa članom američkog tima koji je bio u Račku tog petka.

„On se zove kapetan Skot. Večerali smo zajedno. Pitali smo šta se dogodilo? Zašto niste rekli u petak Kristofu šta se događa? Zašto ste čekali subotu da dođe OVK i kaže svetu da se desio pokolj? Šta se dogodilo? Odgovorio je: To je veoma teško, mi znamo da niko nije bio kod jarka u petak. Rekao nam je da je u subotu, nedelju i ponedeljak išao kroz sela, da su mu ljudi rekli da poneko ponekad mora da se žrtvuje. Kada imate uzvišeni cilj, morate da se žrtvujete“, navodi Žirar.

Premeštanje tela, skidanje uniformi i uporne laži za svetske medije

Međunarodna misija, predvođena Vilijamom Vokerom, potrudila se da drugačija slika ode u svet.

Premeštanjem tela albanskih boraca, skidanjem uniformi i upornim lažima za svetske medije uspeli su da od policijske akcije protiv terorista naprave masakr nad nedužnim civilima.

Takvu interpretaciju podržala je i naknadna analiza posebne ekspertske misije koju je predvodila finska lekarka Helena Ranta.

Kasnije je svedočila da je radila pod velikim Vokerovim pritiskom. O tome svedoči film „Dosije Kosovo – Račak“.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar