Skupština Srbije o zakonu o ministarstvima

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je, obrazlažući Predlog zakona o ministarstvima, da je donošenje tog akta prvi korak i preduslov za formiranje Vlade Srbije koje se, kaže, očekuje naredne sedmice.

Jovanov je rekao da će buduća vlada imati važan zadatak, a to je da svima poruči: „Ovo je naša zemlja, u njoj odlučuju naši građani, sve vas poštujemo, ali Srbija nam je preča od svega.“

Rekao je da će buduća vlada, ukoliko dobije podršku većine poslanika, raditi u vanrednim okolnostima.

„Neke oblasti moraju da budu izdvojene i da im se posveti posebna pažnja, a neke druge moraju biti reorganizovane“, rekao je Jovanov.

Jovanov je kazao da je veoma važno da se nastavi ekonomski rast, navodeći da smo prošle godine imali ukupno 3,9 milijardi evra stranih investicija, a da je ove godine do septembra taj iznos bio 3,1 milijardu evra.

Kako je naveo, očekuje se da se nastavi rast plata i penzija, te podsetio da će penzija porasti u novembru za devet odsto, a u januaru za preko 12 odsto. Takođe je ukazao na povećanje minimalne zarade na 40.000 dinara.

„To su važni i dobri rezultati. Želimo i realizaciju plana ‘Srbija 2025’ koji će promeniti uslove života u našoj zemlji“, rekao je Jovanov i ukazao da je nezaposlenost u ovom trenutku na nivou od 8,9 odsto.

Kada je reč o strukturi nove Vlade Srbije, Jovanov kaže da nju diktiraju okolnosti.

Jovanov je rekao da je dosadašnje Ministarstvo trgovine, telekomunikacija i turizma podeljeno na nekoliko sektora u želji da se formira Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

„Bilo nam je važno da se sve stvari u vezi sa trgovinom nađu na jednom mestu“, rekao je Jovanov.

Imaćemo posebno Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, rekao je Jovanov i podsetio da živimo u vremenu kada je to povezano budući da se danas ljudi sve više informišu putem mobilnih telefona, podkasta, portala u odnosu na tradicionalne medije.

Najavio je da će buduće ministarstvo imati obavezu da se bavi medijskom startegijom i da uredi tu oblast.

„Sport je postao prevelik resor i u sportu se planira mnogo toga i zato smo smatrali da sport treba da bude izdvojen, a turizam i omadina da idu posebno“, rekao je on i dodao da ne postoji ministarstvo koje se neće baviti pitanjem omladine.

Jovanov je kazao i da će i kultura imati posebno ministarstvo jer je, ističe, važno da se nastavi sve ono što je započeto u cilju razvoja kulturne politike Srbije.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar