Skupština o predloženom budžetu, na dnevnom redu ukupno 35 tačaka

Pedviđeni ukupni prihodi i primanja su u iznosu od 1.843,4 milijarde dinara, što je 7,8 odsto više nego ove godine.

Pred parlamentarcima će biti čak 35 tačaka dnevnog reda. 

Ministar finansija Siniša Mali rekao je za RTS, uoči sednice, da se budžet za narednu godinu zasniva na tri stuba: povećanju standarda građana, kapitalnim investicijama i energetici, i da je pravljen sa veoma konzervativnim pristupom, jer se mogu očekivati veći prihodi od planiranih. 

Naveo je da će penzije kumulativno, sa povišicama od novembra i januara biti veće za 20,8 odsto, a plate u javnom sektoru za 12,5 odsto. Minimalna zarada u Srbiji će prema njegovim rečima sledeće godine biti veća od 40.000 dinara, a poslodavci će biti rasterećeniji.

Drugi stub se tiče investicija o čemu je ministar rekao da se za projekte predviđa 6,8 odsto budućeg budžeta i naglasio da se neće odustati ni od jedne kapitalne investicije. Rekao je da je treći stub energetika i da je u budžetu ostavljena rezerva za nabavku i gasa i struje.

Osim budžeta, na dnevnom redu Skupštine Srbije nalazi se niz ekonomskih zakona, kao što izmene i dopune Zakona o elektronskom fakturisanju, kojim se preciziraju postojeće odredbe i radi dodatno usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirima, kako bi sistem e-faktura još bolje funkcionisao.

Takođe i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu, kao i porezu na dohodak građana i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.  

Fiskalni savet je prethodno ocenio da predlog budžeta donosi umerena poboljšanja fiskalne politike koja su još uvek u senci ogromnih troškova za pokrivanje gubitaka državnog energetskog sektora.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar