Skupština nastavila raspravu o zakonu o ministarstvima

Izmenama i dopunama zakona koje je usvojio parlamentarni Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, predviđa se delimična reorganizacija postojeće strukture ministarstava i predlaže se formiranje četiri nova ministarstva. 

Sto četrdeset osam poslanika podnelo je nacrt kojim se predviđa da novu vladu čini 25 resora. 

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je, obrazlažući Predlog zakona o ministarstvima, da je donošenje tog akta prvi korak i preduslov za formiranje Vlade Srbije koje se, kaže, očekuje naredne sedmice.

Rekao je da će buduća vlada, ukoliko dobije podršku većine poslanika, raditi u vanrednim okolnostima.

„Neke oblasti moraju da budu izdvojene i da im se posveti posebna pažnja, a neke druge moraju biti reorganizovane“, naveo je Jovanov.

Kada je reč o strukturi nove Vlade Srbije, Jovanov kaže da nju diktiraju okolnosti, ocenjujući da će formirana ministarstva će na najbolji mogući način odgovoriti na izazove koji su stoje pred državom.

Poslanici iz redova opozicije najveće zamerku su imali na broj resora i njihovu, kako smatraju, nelogičnu reorganizaciju. Žale se i da su imali manje od 24 časa da se pripreme za raspravu.

Šef poslaničke grupe „Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo“ Radomir Lazović tvrdri da će Srbija imati najglomazniju vladu u Evropi, imajući u vidu zemlje slične veličine. 

U odnosu na prethodni kabinet, uvode se četiri nova ministarstva. Sport će ubuduće biti jedina obaveza novog ministra, dok će omladina biti u resoru sa turizmom.

Predviđeno je da trgovina bude zasebno ministarstvo, i da pokriva unutrašnju i spoljnu trgovinu.

Nekadašnje ministarstvo za kulturu, informisanje i telekomunikacije podeljeno je na dva kabineta.

Potpuno novo ministarstvo biće zaduženo za javna ulaganja. Pri novom resoru biće formirana i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, predviđeno je nacrtom.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar