Skupština grada Beograda usvojila razvojni plan do 2030.

Na strateškom dokumentu koji su usvojili odbornici radili su predstavnici Skupštine grada ali i stručnjaci fakulteta, udruženja građana i pojedinci, njih više od 300, poslednjih 14 meseci. Goran Vesić, zamenik gradonačelnika rekao je da misli da postoji deset stvari po kojima će se do 2030. Beograd razlikovati od ovog sadašnjeg.

„Beograd će imati metro, dužine 42 kilometra sa 44 stanice. Tu je prigradska železnica sa 500 polazaka, umesto dosadašnja 104“, navodi Vesić.

Tvrdi da će grad imati preko 100 parkova, obnovljen Terazijski plato, i izgrađen linijski park. Prosečna plata u Beogradu biće 200.000 dinara, a devet od deset kuća imaće kanalizacioni priključak. Biće izgrađeno pet fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, dodaje Vesić.

Prema Planu strateških i operativnih ciljeva razvoja do 2030. godine Beograd će imati sedam novih mostova, dva na Dunavu, dva nova pešačko-biciklistička mosta, dva nova za BG voz, kao i Novi savski most.

Plan predviđa da sva vozila gradskog prevoza koriste gas ili će biti električna. Do 2030. trebalo bi da budu izgrađena još dva tunela i više od 150 kilometara biciklističkih staza.

Zoran Vuletić iz Građanskog demokratskog foruma rekao je da je ovo samo spisak lepih želja.

„Niko od nas nije protiv metroa, svi samo za, ali ne da prva linija ide ovako kako ste vi zamislili“, ističe Vuletić.

Odbornici su usvojili i odluku koja će omogućiti povezivanje TENT-a sa daljinskim grejanjem u Beogradu, čime će biti smanjena potrošnja i za trećinu kupovina gasa.

Usvojena je i odluka o načinu kontrole buke iz ugostiteljskih objekata. Sada će se plaćati kazna, odnosno oduzimaće se sredstvo sa kog se emituje buka. Ovaj posao poveren je Komunalnoj miliciji.

„Dobili smo nove uređaje, prošli smo obuku, spremno čekamo stupanje odluke“, tvrdi v. d. načelnika Komunalne milicije Ivan Divac.

Opozicija sa novinarima van gradskog parlamenta

Pred početak sednice, predstavnici više opozicionih stranaka koje ne učestvuju u radu Gradske skupštine održali su konferenciju za novinare ispred zgrade u Ulici kralja Milana.

Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde tvrdi da će ta partija u Beogradu formirati antikorupcijski tim, sa stručnjacima koji će proveriti sve afere i štetne ugovore.

Na osnovu odluke koja je danas usvojena, Javno preduzeće „Beogradvode“ preuzima obavezu da čisti prostor oko plutajućih objekata i da za to naplaćuje taksu od vlasnika. To preduzeće kupiće brodove koji će sakupljati otpad sa vode.

„Dosadašnjim propisima vlasnici su imali tu obavezu, ali se pokazalo neodrživim. Nije logično da se oslobode. Ne treba da se kažnjavaju, ali ne treba ni da se oslobađaju“, kaže podsekretar Sekretarijata za privredu Radenko Durković.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić rekao je da su prihvaćene inicijative građana, što znači da neće biti gradnje na zelenim površinama u savskim blokovima. To će, kako je rekao, sutra biti izbačeno iz plana generalne regulacije. Takođe, neće biti ni proširenja Ulice kneza Višeslava.

Sledeća sednica Skupštine grada biće održana u februaru.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar