Skupština AP Vojvodine usvojila drugi rebalans budžeta ove godine

Predsednik Skupštine Ištvan Pastor objasnio je da je povod za rebalans ovog puta povećan obim budžetskih stredstava, što je rezultat većih prihoda iz izvora koji pune pokrajinski budžet.

To su, kako je naveo, prihodi od poreza na dobit korporacija, a koji su za oko 5,3 milijarde veći od prvobitno planiranih.

Naveo je i da se ovog puta u rebalansu vide dve pozitivne okolnosti, prva da je ukupan iznos pokrajinskog budžeta veći nego što je prvobitno bio i druga da je ukupan učinak vojvođanske privrede u proteklim godinama bio bolji nego što se očekivalo.

Tako se ukupan nivo budžetskih sredstava povećava za 6 milijardi dinara i iznosi 95,16 milijardi dinara, a sa 4,8 milijardi povećava se obim izadataka koji spadaju u takozvane kapitalne i investicione izdatke.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je naglasio da je vrednost pokrajinskog budžeta za 32 milijarde, ili za 50 procenata veća od budžeta iz 2016. godine, kada su zajedno preuzeli odgovornost za vođenje javnih poslova u Autonomnoj pokrajini Vojvodine.

„Najvažnije je da imamo trend kontinuiranog povećanja rasta budžeta APV i da je to ogledalo realnih ekonomskih kretanja koje nam jasno govore da je taj rast rezultat povećanja poreskih prihoda, što je plod rasta zaposlenosti, rasta prosečne plate, profitabilnosti privrednih subjekata itd“, rekao je Mirović.

Dodao je da je prioritet u korišćenju povećanog budžeta pre svega ulaganje u velike investicione projekte, te u mehanizme za održavanje sigurnosti i stabilnosti javnih finansija, a što je sve, kako je naveo, u skladu sa ciljevima i ekonomske i fiskalne politike koje je utvrdila Vlada Srbije.

Predstavnici opozicije, Srpska radikalalna stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine najavili su da neće glasati za rebalans.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar