Skup podrške Ukrajincima u Beogradu uz apel za pomoć

Na tom skupu, u organizaciji neformalne grupe „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“ Stanislav iz Novosibirska pozvao je građane da otvore srce za ljude iz Ukrajine, a potom je apelovao na „velike lance – Merkator, Lidl, Tempo i Metro“ da počnu da prikupljaju pomoć za kako je rekao „našu ukrajinsku braću“.

‘Molimo vas, vaša pomoć im je potrebna“, rekao je Stanislav i podsetio da su Srbi, Rusi, Ukrajinci i Belorusi četiri bratska naroda, jedne vere, čije je veze jedan „zao“ čovek, odlučio da uništi.

Beloruskinja Darija pozvala je sve koji su u mogućnosti da pomoć – odeću, pelene, sredstva za higijenu – odnesu u Ambasadu Ukrajine u Paje Adamova 4.

Naglasila je da su Belorusi uvek bili uz Ukrajince i da su to pokazali i danas kada su zaustavili železnicu i slanje ruskih tenkova i oružja u Ukrajinu.

Mnogi učesnici skupa bili su obučeni u plavo-žute nacionalne boje Ukrajine, nosili su transparetne „Za mir, protiv rata i zla“, „Neka svetom vlada mir“, „Oslobodite Navaljnog“. Nekoliko ih je bilo i protiv ruskog predsednika Vladimira Putina.

Isped spomenika Knezu Mihailu govorila je i Svetlana iz Ukrajine, koja je, kako je rekla sedam dana putovala do Beograda, naglasila je da zna kroz šta je srpski narod prošao tokom bombardovanja, jer je udata za Srbina, i da ne želi da Ukrajinci prolaze kroz isto.

Petar iz Moskve pozvao je sve Ruse da se jave i da jednoglasno saopšte stav o ratu i Ukrajini, pa se sa Trga republike čulo gromoglasno: „Ne želimo rat, volimo Ukrajinu“. Na skupu je govorio i Matej Belorus iz mesta kod Kijeva koje, kako je naveo, više ne postoji.

Nakon skupa održana je protestna šetnja do Pionirskog parka, a učesnici su nosili ogromnu zastavu Ukrajine. Skup je počeo Balaševićevom pesmom „Samo da rata ne bude“ koju su izvela deca, a završen je izvođenjem ukrajinske himne.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar