Сијарто: Мађарска ће Србији складиштити и испоручивати гас и ове године

Министар спољних послова и спољне трговине Петер Сијарто истакао је на Фејсбуку након посете Београду да је стратешко партнерство и пријатељство Мађарске и Србије умногоме разлог зашто Мађарска може успешно да се носи с актуелним проблемима и изазовима.

Сијарто је рекао да су у питању економски, безбедносни и енергетски изазови у којима се две земље несебично помажу.

Истакао је да је прошле године достигнут рекорд од шест милијарди евра трговинске размене између две земље, што Мађарској много значи.

Осврнуо се и на добру сарадњу са Србијом у вези са спречавањем илегалних миграција, рекавши да су на јужној српској граници стално присутни и контингенти мађарских полицајаца.

Најважнијом је оценио сарадњу у снабдевању енергентима две земље. 

„Сигурно снабдевање гасом Мађарске обезбеђује транзит преко Србије, а ми помажемо Србији тако што чувамо неколико стотина милиона кубних метара гаса у нашим складиштима и прослеђујемо српској страни када им је потребно“, нагласио је Сијарто.

Додао је и да је постигнут договор да ће Мађарска Србији складиштити и испоручивати природни гас и ове године.

„Такође, у току су припреме да се између Мађарске и Србије удвостручи капацитет преноса електричне енергије, да би се олакшала и убрзала размена струје између две земље“, истакао је Петер Сијарто.

Да су односи Србије и Мађарске на највишем нивоу, данас су потврдили и премијер Мађарске Виктор Орбан и председник Србије Александар Вучић.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar