Si: Čelično prijateljstvo sa Srbijom, odnosi izdržali test vremena

Si Đinping je na sastanku naglasio da postoji visok nivo uzajamnog političkog poverenja i da bilateralne veze Srbije i Kine predstavljaju model za međunarodne odnose, prenela je agencija Sinhua.

Kinesko-srpska saradnja je značajno porasla što je dovelo do mnogih uspešnih infrastrukturnih i energetskih projekata, istakao je Si i dodao da su Kina i Srbija pružile podršku jedna drugoj od početka izbijanja pandemije kovida 19, prenosi mreža CGTN.

Predsednik Kine je dodao i da dve zemlje treba da razvijaju odnose u strateškoj i dugoročnoj perspektivi i da čvrsto podržavaju međusobne ključne interese.

Dve zemlje trebalo bi da unaprede visokokvalitetnu saradnju u okviru Inicijative „Pojas i put“ i da pretvore kinesko-srpsko tradicionalno prijateljstvo u opipljivije plodove saradnje koji će više koristiti građanima oba naroda, naveo je Si.

Kina je spremna da pruži podršku Srbiji u borbi protiv pandemije kovida 19 i u jačanju saradnje u zajedničkoj proizvodnji vakcina i ekonomskom oporavku, zaključio je kineski predsednik.

Predsednik Srbije je, kako je preneto, zahvalio kineskom lideru i narodu na toploj dobrodošlici i pohvalio ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara kojima je juče prisustvovao.

Rekao je da je Srbija istinski prijatelj Kine i da je poštuje, istakavši da nikakav pritisak ni problem neće promeniti to prijateljstvo.

Vučić je rekao da je Srbija čvrsto uz kineski narod kada je reč o, kako navodi CGTN, ključnim kineskim interesima, kao što su Sinđang i region Tajvana.

Vlada Srbije spremna je da intenzivira saradnju sa Kinom, kako u trgovini i investicijama, tako i u kulturnoj razmeni, rekao je Vučić, preneli su kineski mediji.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar