Шестовић: Србија припрема евакуацију наших држављана из Судана

Шестовић је за Танјуг рекао да у Судану тренутно живи до 100 држављана Србије, од чега 70 одсто има стално боравиште, а 25 до 30 држављана су заинтересовани за евакуацију и с њима је, каже Шестовић, амбасада Србије у Египту у сталном контакту.

„Апелујем на све држављане који могу да чују ово, а и њихове рођаке у нашој земљи, да контактирају преко веб-сајта Министарства спољних послова или ову амбасаду, како би утврдили тачан број наших држављана и како би извршили одговарајуће припреме за тренутак када би евакуација била могућа“, казао је Шестовић.

Према његовим речима, безбедносна ситуација у Судану је сложена и грађани ове земље већ пети дан немају струје и воде.

„Оно што је неповољна околност јесте што се борбе одвијају око аеродрома и генералштаба који су у центру Картума. То је један елитни кварт где живе сви, укључујући већи део наших држављана и они су у овом тренутку у јако тешкој ситуацији, не могу да излазе“, објаснио је Шестовић.

На питање да ли постоји могућност да се сукоб прошири ван граница Судана, Шестовић је навео да је ескалација могућа и додао да је једнодневни прекид ватре у овој земљи охрабрујућа околност.

„Охрабрујућа је вест да је ново једнодневно примирје договорено од шест сати данас до сутра у шест сати поподне. Нажалост, претходно није поштовано. Надамо се да ће ово бити, јер је свима у интересу да се обезбеде хуманитарни коридори, да се створе услове за евакуацију“, рекао је Шестовић.

Он је објаснио да је, према проценама стручњака, извор сукоба питање доминације у будућим оружаним формацијама и додао да сви међународни актери раде на стабилизацији сукоба.

„Укључени су сви најважнији међународни актери, САД, земље Европске уније, Велика Британија, Афричка унија, Арапска лига и Организација исламске конференције. Практично су сви свесни улога и настоје да што пре дође до стабилизације“, закључио је Шестовић. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar