Selaković: Vučić na konferenciji s Pahorom nije rekao ništa sporno

Kako navodi šef srpske diplomatije, „predsednik Srbije je ukazao na nepovredivost međunarodno priznatih granica država članica Ujedinjenih nacija, kao na jedan od temeljnih principa međunarodnog javnog prava, ne praveći razliku u primeni i poštovanju toga principa u zavisnosti od države“.

„Za Republiku Srbiju je taj princip važeći kako u slučaju Srbije, tako i u slučaju Ukrajine i svake druge međunarodno priznate države članice UN. Princip je jasan, čvrst i univerzalan, takva je i pozicija Srbije, a oni koji ga ne poštuju uvek će tražiti izgovore i davati nemušta objašnjenja za svoju poziciju“, dodaje Selaković.

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova je u ponedeljak pozvalo na razgovor ambasadorku Srbije u toj zemlji Zoranu Vlatković, navodeći u saopštenju da su veoma iznenađeni izjavom koju je Vučić dao tokom boravka Pahora u Beogradu.

Ministarstvo je izrazilo očekivanje da Srbija „neće ubuduće problematizovati poziciju Slovenije o Kosovu“, s obzirom na to, kako su naveli, da slovenačka „podrška Kosovu nije uperena protiv Srbije“

U saopštenju se napominje da se Slovenija „odlučno protivi izjednačavanju slovenačkog priznanja Kosova sa ruskom agresijom na Ukrajinu“.

Ministarstvo očekuje da će postojeća dinamika saradnje sa Srbijom biti nastavljena i želi da dve zemlje razvijaju prijateljske odnose i zajedno traže mogućnosti za rešavanje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu.

„To će stvoriti mogućnosti da i Srbija i Kosovo napreduju prema EU. Slovenija će nastaviti da teži saradnji sa Srbijom na svim nivoima“, dodaje se.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji sa Pahorom, odgovarajući na pitanje novinara da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji, zamolio da se stave u poziciju Srbije i pokušao primerom da objasni tu situaciju.

„Kako da objasnim građanima da uvodimo sankcije protiv Rusije koja nije prekršila teritorijalni integritet Srbije, a ne protiv Slovenije koja je to učinila“, upitao je Vučić.

Dodao je da je Sloveniju naveo kao primer i da sa tom zemljom Srbija ima dobre odnose, ali da bi slično mogao da kaže i za druge zemlje kao što su SAD, Nemačka, Francuska… 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar