Selaković u poseti Kubi

Selaković je, konstatujući da bilateralne odnose krasi tradicionalno prijateljstvo i istorijska bliskost naših naroda, poručio da je Srbija jasno opredeljena da takve odnose dodatno unapređuje i učini još sadržajnijim, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Selaković naveo da je potrebno raditi na daljem jačanju političkog dijaloga na svim nivoima, kroz realizaciju poseta zvaničnika obe zemlje, ali i održavanjem kontinuiteta političkih konsultacija.

Selaković je, navodi se u saopštenju, izrazio zadovoljstvo i činjenicom da je njegova poseta realizovana u godini u kojoj obeležavamo 120. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između naših zemalja, istakavši da je tokom susreta sa kubanskim kolegom razmotreno i nekoliko inicijativa za obeležavanje ovog jubileja.

Dodaje da je Selaković upoznao kubanskog kolegu sa aktuelnom situacijom i poslednjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, ujedno, zahvalivši na doslednoj podršci koju Kuba pruža očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i podršci u međunarodnim organizacijama.

Takođe, navodi se u saopštenju, šef srpske diplomatije je preneo punu podršku Srbije nastojanjima Kube da u multilateralnim okvirima traži modalitete za prevazilaženje situacije vezane za ukidanje ekonomskog, finansijskog i trgovinskog embarga Sjedinjenih Američkih Država.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, u saopštenju se ističe da je Selaković ukazao da postoji značajan prostor za njeno unapređenje, istakavši našu spremnost i interes za saradnjom u brojim oblastima. S tim u vezi, ministar je napomenuo i da je veoma značajno što je ove godine potpisan Akcioni plan za 2022-2023. godinu, u cilju razvoja saradnje između Privrednih komora Srbije i Kube i čvršćeg povezivanja privrednika.

Na današnjem sastanku, kako se navodi, Selaković je informisao ministra Rodrigesa o procesu evrointegracija Srbije, ali i predstavio inicijativu „Otvoreni Balkan“, podvukavši da je njen cilj ekonomsko povezivanje i bolji životni standard građana regiona.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar