Selaković: Srpska delegacija imala 100 sastanaka u Njujorku i potpisala 12 sporazuma

Na marginama ovogodišnje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija srpska delegacija imala je 100 sastanaka i potpisala 12 sporazuma, kaže šef srpske diplomatije Nikola Selaković, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Jedan od njih je i Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije u naredne dve godine, koji su potpisali i ministri Sergej Lavrov i Nikola Selaković.

Selaković je izjavio da je bilo izuzetnih razgovora, kako sa sa predstavnicima država koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, tako i sa onima koji nisu, i koji su time potvrdili posvećenost principu nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država članica Ujedinjenih nacija.

Šef srpske diplomatije je istakao da je ova godina bila veoma izazovna za Ujedinjene nacije.

„Multilateralizam je u svojevrsnoj krizi i za Srbiju je od vitalnog značaja da se multilateralizam vrati na scenu, da se ojačana uloga UN vrati na scenu i da naša borba za zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, a upravo u svetlu borbe za poštovanje primene međunarodnog prava, relevantnih odluka UN, kao što je Rezolucija 1244, ostaje ono čime ćemo se baviti i ostaje nešto za šta će se Srbija boriti. Upravo ta reafirmacija uloge UN jeste nešto što garantuje i veći uspeh u toj borbi“, poručio je Selaković.

Istakao je da su susreti na marginama zasedanja Generalne skupštine UN bili odlična prilika da se zaključi niz sporazuma, protokola i memoranduma sa predstavnicima država sa kojima je imao prilike da se sastane.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar