Selaković: Srbija u potpunosti podržava dalje intenziviranje regionalne saradnje

Obraćajući se u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Selaković je konstatovao da je osnovni motiv i smisao unapređenja saradnje i bližeg povezivanja u našem regionu razvoj i modernizacija naših društava, odnosno dobrobit svih građana regiona, navodi se u saopštenju.

Poručio je da je regionalna saradnja jedan od dugogodišnjih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije koji se ostvaruje i aktivnim učešćem u brojnim regionalnim inicijativama i procesima, ali i iniciranjem novih uspešnih oblika regionalne saradnje.

„Posvećenost Vlade i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića regionalnoj saradnji se videla upravo u trudu koji smo, zajedno sa našim prijateljima iz Albanije i Severene Makedonije, uložili u pokretanje inicijative usmerene ka olakšavanju slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, koju danas nazivamo Otvoreni Balkan, a koja ostaje otvorena za sve zainteresovane strane sa zapadnog Balkana“, kazao je Selaković.

Nada se, dodaje, da će produbljivanje ekonomske povezanosti, ukidanje graničnih carinskih kontrola i ostalih prepreka koje stoje na putu slobodnom kretanju u regionu, kao i mogućnost zapošljavanja u čitavom regionu, doprineti smanjenju odliva stanovništva i radne snage.

„Važno je da uvek imamo u vidu da regionalne inicijative nisu alternative evropskim integracijama, naprotiv, one su u potpunosti u skladu sa njima“, rekao je šef srpske diplomatije, dodavši da se moramo okrenuti budućnosti i nastaviti da radimo zajedno, uvažavajući jedni druge, a pre svega, uvažavajući zajedničke interese.

Selaković je naveo da Srbija iskreno žali zbog sukoba na istoku Evrope, podsetivši na doslednu privrženost Srbije poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava.

Ministar je podsetio da je upravo sukob u Ukrajini doveo do pojave globalne krize pre svega u oblasti energetske bezbednosti, i poremećaja na globalnom tržištu hrane, energenata i kapitala.

„Uprkos svemu navedenom, Srbija nije u prethodnom periodu zaustavila rad ni na jednom od strateških projekata. I u narednom periodu nastavićemo da ulažemo napore u cilju obezbeđivanja energetske efikasnosti, razvoja infrastrukture i implementacije projekata u oblasti obnovljive energije“, naveo je šef srpske diplomatije.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar