Selaković: Srbija opredeljena za saradnju sa UN u jačanju ljudskih prava

Nikola Selaković na zasedanju je rekao da je Srbija „iskreno posvećena ispunjavanju obaveza preuzetih ratifikovanjem ugovora o ljudskim pravima UN“, prenosi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Dodao je da naša zemlja redovno podnosi izveštaje ugovornim telima, kontinuirano radi na primeni prihvaćenih preporuka, ali i da dobro sarađuje sa kancelarijom visokom komesarke Mišel Bašele, saopštilo je resorno ministarstvo.

Podsetio da je Srbija formirala Savet za praćenje primene preporuka Saveta za ljudska prava, napomenuvši da su saradnja i uzajamno razumevanje osnova za delovanje na principima univerzalnosti, objektivnosti i neselektivnosti.

„Događaji devedesetih godina obeležili su region iz kojeg dolazim. Srbija u najboljoj veri nastoji da doprinese ostvarenju trajnog pomirenja kroz konstruktivno postavljanje u rešavanju svih otvorenih pitanja i posvećenost jačanju regionalne saradnje“, kazao je Selaković.

Naglasio je da naša zemlja posebnu pažnju posvećuje utvrđivanju sudbine nestalih osoba, te ukazao da se rešavanje ovog pitanja često politizuje, ali da je Srbija posvećena rešavanju sudbine nestalih lica.

Naveo je da se prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta od prethodne godine, u regionu kao nestalo još uvek vodi 9.925 osoba, od čega 1.621 u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija, 1.964 u Republici Hrvatskoj i 6.340 u Bosni i Hercegovini.

Prema rečima šefa srpske diplomatije, Srbija već dugi niz godina ukazuje na značaj pronalaženja trajnog i održivog rešenja za osobe koja se nalaze u dugotrajnom raseljenju, kako izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, tako i interno raseljenih sa Kosova i Metohije, kaže se u saopštenju.

„Srbija je među zemljama sa najvećim brojem interno raseljenih u Evropi – radi se o licima srpske i drugih nealbanskih nacionalnosti, prinuđenim da napuste svoje domove na Kosovu i Metohiji“, kazao je Selaković.

Napomenuo je da se održiv povratak procenjuje na manje od tri odsto, prvenstveno usled bezbednosnih pritisaka na povratnike.

„Smatramo da je, u pronalaženju trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljene, neophodno omogućiti ravnopravan izbor između lokalne integracije i povratka u mesto porekla. Za to u mestu porekla moraju biti ispunjeni elementarni uslovi u smislu lične i imovinske bezbednosti, vladavine prava i odsustva diskriminacije“, rekao je ministar.

Poručio je da migrantska kriza dodatno naglašava međuzavisnost ljudskih prava i humanitarnih pitanja, ali i podvukao da joj je Srbija, kao zemlja na balkanskoj ruti, pristupila s najvećom humanošću u pružanju utočišta licima koja su se našla u situaciji migranata, uz obezbeđivanje međunarodne zaštite, u skladu s principom nediskriminacije.

Naveo je i da poseban test svima predstavlja pandemija koronavirusa, koja dodatno povećava našu zajedničku odgovornost za poštovanje prava na zdravlje.

„U duhu solidarnosti, Srbija je i nesebično uputila vakcine drugim zemljama, kako našim susedima, tako i afričkim i zemljama u regionu Bliskog Istoka“, rekao je Nikola Selaković, a zaključuje se u saopštenju.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar