Selaković: Srbija neće biti sama u borbi protiv nelegitimnog zahteva Prištine za prijem u SE

„Bude li došlo do razvoja sitacije u tom smeru, mi ćemo se svim političkim sredstvima boriti protiv toga i uveren sam da u toj borbi nećemo biti sami“, poručio je Nikola Selaković posle sastanka Komiteta ministara Saveta Evrope u Torinu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Selaković je naglasio da je netačna svaka argumentacija da je KiM „crna rupa“ u Evropi, gde apsolutno nije prisutan Savet Evrope sa svim vrednostima koje zastupa i nadgleda.

Šef diplomatije ukazuje na to da se Savet Evrope u statusno neutralnom prisustvu nalazi i na teritoriji južne srpske pokrajine, gde učestvuje u sprovođenju različitih projekata iz oblasti ljudskih prava.

Ministar Selaković se na marginama zasedanja Komiteta ministra sastao sa generalnom sekretarkom Saveta Evrope Marijom Pejčinović Burić i sa ministrima spoljnih poslova Danske, Irske, Islanda, Azerbejdžana, Gruzije, Moldavije i zamenicima šefova diplomatija Ukrajine i Slovačke, koje je bliže upoznao sa pozicijama Srbije prema zahtevu Prištine za članstvo u Savetu Evrope.

Prema rečima ministra, susret sa kolegama iz Irske i Islanda bio je motivisan time što su te države članice Biroa komiteta ministara SE, dodavši i da je Irska danas od Italije preuzela predsedavanje Komitetu ministara SE u narednih šest meseci.

„Reč je o ubedljivo velikoj većini država koje su do sada uvek bile na našoj strani i imale jasan i principijelan stav podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije“, rekao je Selaković.

Podsetio je da se Srbija pokazala kao jedna od retkih evropskih država koja ima jasne, dosledne i principijelne stavove prema osnovnim načelima spoljne politike, gde se rukovodi osnovnim načelima UN, poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i političku nezavisnost drugh država i poštuje međunarodno priznate granice.

Selaković je primetio da je među predstavnicma država članica Saveta Evrope bilo i onih koji su neprincipijelno govorili o poštovanju teritorijalnog integriteta nekih evropskih država, a da druge, čiji je teritorijalni integritet narušen, kao što je Srbija, nisu ni pominjali.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar