Selaković sa premijerom Kameruna: Zahvalni smo na principijelnom stavu prema pitanju KiM

Nikola Selaković je na sastanku sa premijerom Kameruna podsetio da dve zemlje povezuju tradicionalno prijateljstvo i dobri politički odnosi koji datiraju iz perioda zajedničkog delovanja u okviru Pokreta nesvrstanih i poručio da je to odličan temelj koji treba iskoristiti za jačanje bilateralne saradnje.

Preneo je, takođe, da je Srbija opredeljena da intenzivira politički dijalog s Kamerunom, uputivši poziv da se u narednom periodu realizuje i poseta zvaničnika Kameruna na najvišem nivou.

Selaković je posebno zahvalio na principijelnom stavu Kameruna prema pitanju KiM i punom razumevanju pozicija Srbije, napomenuvši da i Srbija čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Kameruna, navodi se u saopštenju.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što će se u svetlu prijateljskih odnosa dve zemlje nastaviti sa ovakvom aktivnom međusobnom podrškom, kako bilateralno, tako i u međunarodnim organizacijama.

Konstatovao je da je ekonomska saradnja relativno skromnog obima, da ne prati trend dobrih političkih odnosa, napomenuvši da postoje značajni potencijali u brojnim oblastima poput poljoprivrede, građevinarstva, informacionih tehnologija i obrazovanja.

Selaković je premijeru Kameruna uručuo orden Srbije na lenti za predsednika Kameruna Pola Biju, koji mu je 2016. godine dodelio tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić za zasluge u razvoju i jačanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Kameruna, kaže se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova. 

Sa šefom diplomatije o unapređenju saradnje

Nikola Selaković zvaničnu posetu Kamerunu započeo je susretom sa ministrom inostranih poslova Lženom Mbelom Mbelom, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Podsetio je da dve zemlje povezuje višedecenijsko tradicionalno prijateljstvo, međusobno razumevanje i podrška, kao i važni zajednički ciljevi i vrednosti koncipirani u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja

Poručio je da je potrebno raditi na jačanju političkog dijaloga, unapređenju ekonomske saradnje, ali i saradnje u ostalim oblastima od zajedničkog interesa.

Selaković je rekao da je susret sa ministrom Mbelom Mbelom treći u poslednjih pet meseci, s obzirom na to da su razgovarali na marginama Generalne skupštine UN i komemorativnom skupu PNZ u Beogradu, što je, prema njegovim rečima, potvrda unapređivanja bilateralnih odnosa dve prijateljske zemlje.

Istakao je i da je ovo prva poseta nekog ministra spoljnih poslova Srbije Kamerunu posle 40 godina, izrazivši uverenje da će ona doprineti efikasnijoj saradnji, kaže se u saopštenju.

Zahvalio je na principijelnoj podršci Kameruna teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, poštovanju međunarodnog prava i međusobnoj podršci u međunarodnim organizacijama.

Istakao je, takođe, čvrstu i nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kameruna.

Kamerunski šef diplomatije zahvalio je Selakoviću na prvoj poseti srpskog ministra posle 40 godina.

Istakao je da naše dve zemlje vezuje višedecenijsko prijateljstvo zasnovano na deljenju istih vrednosti i izazova, dodaje se u saopštenju.

Ministar Mbela Mbela izrazio je želju za produbljivanjem odnosa sa Srbijom, naglasivši da ekonomska saradnja zaostaje za odličnom političkom i da je potrebno intenzivirati je, pre svega u oblasti agroindustrije, digitalne ekonomije, telekomunikacija, zaključuje se u saopštenju.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar