Selaković s ambasadorima Kvinte i Norveške pri NATO

Nikola Selaković je istakao da Srbija, kao vojno neutralna zemlja, želi da nastavi da unapređuje partnersku saradnju sa NATO, budući da je očuvanje mira i stabilnosti u regionu od zajedničkog interesa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je Selaković sagovornike upoznao sa političkom i bezbednosnom situacijom u regionu, istakavši da Srbija ostaje čvrst i pouzdan stub mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. 

Srbija, kako je dodao, svoju čvrstu opredeljenost za stabilnost u regionu i mirno rešavanje svih otvorenih pitanja potvrđuje, između ostalog, i kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“, preko koje ekonomskom saradnjom zemalja u regionu prevazilazi političke nesuglasice. 

Šef srpske diplomatije posebno se osvrnuo na situaciju na Kosovu i Metohiji, ponovivši opredeljenost Beograda za dijalog pod okriljem EU i postizanje kompromisnih i održivih rešenja. 

Selaković je upozorio na obrazac delovanja Prištine, koja povlači jednostrane poteze na štetu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, čime destabilizuje situaciju na terenu, istovremeno odbijajući da sprovede obaveze koje je preuzela Briselskim sporazumom.

Ministar je upoznao ambasadore i sa položajem srpskog naroda na KiM i serijom međuetničkih incidenata protiv Srba, istakavši sinoćni napad Albanaca i ranjavanje dvojice Srba u Babinom Mostu. 

Naglasivši značaj angažovanja KFOR-a, u okviru mandata koji mu je poveren Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, Selaković je upozorio da bi svaka naredna provokacija Prištine mogla da izazove nesagledive posledice. 

Sagovornici su razgovarali i o aktuelnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, kao i o geopolitičkim posledicama rata u Ukrajini. 

Sastanku su prisustvovali i ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i Norveške u Srbiji kao i specijalni izalanik Norveške za Zapadni Balkan. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar